home
RSS feeds
Alles over suiker

Suiker soorten

Kristalsuiker

De bekendste is kristalsuiker, die thuis wordt gebruikt om (warme) dranken en gerechten zoet(er) te maken. Voedingsmiddelenfabrikanten gebruiken kristalsuiker bijvoorbeeld bij de productie van chocolade, zuiveltoetjes, koek, snoep, frisdranken en ijs. Van kristalsuiker bestaat ook een fijnere variant, fijne kristalsuiker, ook wel fijne tafelsuiker genaamd.

Suikerklontjes

Door kristalsuiker vochtig te maken, in blokjes te persen en daarna te drogen, ontstaan suikerklontjes. Suikerklontjes zijn geen uitvinding van de huidige tijd. Al in 1840 werden in Oostenrijk klontjes suiker gemaakt. Een suikermassa werd daarvoor in staven geperst en daarna in stukjes geknipt. Later is ook nog een andere methode bedacht. Gekookte suiker werd in vormen gegoten en vervolgens in kleine stukjes gezaagd.

Poedersuiker

Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, als vanuit strooiers de poeder als fijne sneeuw over de oliebollen en appelflappen daalt. Maar behalve voor de feestelijk bestoven bollen, wafels en pannenkoeken, zorgt poedersuiker ook voor de structuur van sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. Poedersuiker is niet zoeter dan gewone suiker. De smaak wordt als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Door de fijne structuur lost poedersuiker op de tong ook nog eens snel op, waardoor de smaakpapillen als het ware worden bestookt met zoetigheid.

Basterdsuiker

Basterdsuiker is een typisch, traditioneel Nederlands product. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen.

Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

Kandij

Kandij is er in verschillende vormen en maten; van witte, gele en bruine kruimelkandij tot flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes. Vooral deze ‘kandijknotsen’ zijn geliefd op de koffietafel.

Kandij wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien. Om donkere kandij te krijgen wordt karamel toegevoegd. De Nederlandse arts Boerhaave schreef kandij al driehonderd jaar geleden voor als middel om keelpijn te verzachten.

Rietsuiker

Rietsuiker, gewonnen uit suikerriet, verschilt in wezen niet van bietsuiker. Alleen de kleur is doorgaans donkerder. Dit komt omdat bij de productie van rietsuiker men korter centrifugeert. Hierdoor blijft een klein dun laagje donkerbruine stroop (melasse) achter op de rietsuiker, wat een lichtbruin/gele kleur geeft. Zou rietsuiker net zo lang als bietsuiker gecentrifugeerd worden, dan blijft er suiker over met exact dezelfde witte kleur als bietsuiker. Voor de gezondheid maakt het dus niet uit welke soort suiker wordt gebruikt.

Stroop

Stroop heeft net als suiker een natuurlijke oorsprong; de suikerbiet. De kooksels die tijdens het proces van biet tot suiker ontstaan, kunnen gebruikt worden om verschillende stropen samen te stellen. Suikerstroop is de bekendste. Deze kennen we in donkerbruine en goudkleurige soorten en is er ook in schenkvorm voor op de pannenkoek. Door glucosestroop (bereid uit zetmeel) aan suikerstroop toe te voegen wordt een minder zoete stroop verkregen. Zo is er huishoudstroop (met minstens 30% suikerstroop) en keukenstroop (met 15 tot 30% suikerstroop) op de markt.

Door de brede toepasbaarheid zijn er van suiker voor de bereiding van voedingsmiddelen, zowel op grote schaal als thuis in de keuken, afgeleide soorten uitgevonden:

Vloeibare suiker

Geconcentreerde suikeroplossing voor onder meer de frisdrankenindustrie.

Invertsuiker

Een mengsel van exacte gelijke delen glucose en fructose, dat onder meer bij de bereiding van ontbijtkoek wordt gebruikt om deze langer zacht te houden.

Geleersuiker

Kristalsuiker met toegevoegde pectine en citroenzuur voor de bereiding van jam en gelei; behalve een goede conserverende werking, heeft geleersuiker de eigenschap natuurlijke aroma’s van vruchten naar de voorgrond te halen.

Decoratiesuiker

Chips, nibs, suikerhagel, suikerparels en greinsuiker zijn soorten die vooral door banketbakkers en koekjesfabrikanten worden gebruikt voor een smakelijke, krokante garnering of als ‘klontjes’ in gebak of suikerbrood.

Vanillesuiker

Met vanillestokjes of vanilline gearomatiseerde poedersuiker; deze wordt meestal gebruikt voor de bereiding van gebak, vla, toetjes of cocktails.


In dit korte filmpje wordt op een korte en leuke wijze getoond hoe een zaadje van een suikerbiet uiteindelijk eindigt als suiker.