home
RSS feeds
Lekker leven

Zelf jam maken

Klaar in een half uurtje…Dat maakt het toch alleszins de moeite waard om je eens te wagen aan het zelf maken van jam. En dat is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Misschien heb je nog visioenen van vroeger van een aanrecht vol potten en een grote ketel op het vuur. Toen werd er nog echt jam gemaakt om het fruit uit de tuin in te maken en om een voorraad te hebben voor de winter. Nu is zelf jam maken meer iets dat je voor je plezier doet; en voor het lekker natuurlijk. Drie tot vier potjes per keer is dan ook voldoende.

Het zelf jam maken met geleisuiker is een stuk eenvoudiger geworden. Hooguit een half uurtje in de keuken. Geleisuiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine komt van nature in fruit voor en zorgt dat het vocht uit het fruit samen met de suiker bindt tot een mooi dikke gelei.

Niet elke fruitsoort bevat evenveel pectine, met geleisuiker wordt het dan toch een mooie jam. Door het toevoegen van geleisuiker – of gewone suiker met pectinepoeder – breng je de kooktijd van de jam ook behoorlijk terug. Vroeger moest jam redelijk lang inkoken tot de dikte goed was, tegenwoordig is 4 minuten koken voldoende. Dit heeft tot voordeel dat je de smaak van het verse fruit nog echt goed proeft. En dat maakt zelfgemaakte jam extra lekker! Het allerleukste van zelf jam maken is trouwens dat je elke jam weer anders kunt maken, dat je door wat kruiden toe te voegen of verschillende soorten fruit te mengen er echt je eigen draai er aan geeft.


De functie van suiker in jam
Suiker is een belangrijk element in jam. Jam bestaat meestal uit half fruit, half suiker. De suiker zorgt natuurlijk voor een lekker zoete smaak, maar is ook een smaakversterker. Door het toevoegen van suiker wordt de smaak van het fruit zelf intenser. Verder zorgt de suiker voor een mooi helder gebonden structuur. Hoe meer suiker, hoe helderder de jam.

Halfzoete jam is vaak wat doffer, dan gewone jam. En suiker heeft invloed op de houdbaarheid. In zo’n zoet milieu (meer dan 62 procent suiker) voelen bacteriën die bederf veroorzaken zich niet thuis.

Gewone jam die direct verpakt is in schone potten is daarom buiten de koelkast zeker 6-12 maanden houdbaar. Als de pot eenmaal weer geopend is, is het verstandig de jam in de koelkast te bewaren. Halfzoete jam is minder lang houdbaar, 3-6 maanden en ook nog niet geopende potten moet u in de koelkast bewaren.