Home > Suikerfeest

Suikerfeest

‘Zoet eten, zoet praten’. Daarvoor staat het islamitische Suikerfeest. Een eerste indruk van wat voor zoete lekkernijen er dan op tafel komen, en recepten om ze zelf te maken.    

Ramadan
Het Suikerfeest of Id-Al-Fit vindt eenmaal per jaar plaats, op de eerste dag van de tiende maand van de islamitische kalender. De Ramadan of vastentijd is dan voorbij.

Lekker eten en samenzijn met dierbaren staan centraal op deze feestdag. Mensen gaan bij elkaar op bezoek en geven elkaar cadeaus. Het Suikerfeest wordt ook beschouwd als hét moment om ruzies bij te leggen en goede voornemens te maken. 

Zoete gerechten
Tijdens het Suikerfeest staan er heerlijke zoete gerechten op tafel, zoals chorida (Marokkaanse koekjes), halva (een Turkse specialiteit met sesamzaad, suiker, honing en plantaardige olie) en baklava. Die worden niet alleen gedeeld met familie en vrienden, maar ook met armen en minder bedeelden.

Zelf Arabisch gebak maken? Probeer dan onderstaande recepten voor baklava en gazellehoorntjes:

Recept voor Baklava » Link naar recept in receptenbank


Recept voor gazellehoorntjes (ka’b el-gzal)

Vulling voor 16 stuks:
250 g gemalen amandelen
175 g poedersuiker
2 theelepels kaneel
circa 4 eetlepels oranjebloesemwater
of halfom gewoon water

Omhulling
125 g tarwebloem
1/2 ei
50 g gesmolten boter
1 eetlepel oranjebloesemwater

Bereidingswijze
De amandelen, suiker en kaneel mengen in een kom, zoveel oranjebloesemwater toevoegen dat de massa pakt. Kneden. In 16 bolletjes verdelen, daarvan torpedovormige stukjes maken van 6 cm lengte.

De bloem vermengen met ei, boter en geurig water. Al roerend met een mes bekijken of er soms nog wat gewoon water nodig is voor het deeg. Nu een kwartiertje kneden om een zeer elastische bal te krijgen. In 16 stukjes van 10-12 g verdelen. Deze knikkertjes in een plastic zak doen om er voor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Elk stukje deeg heel dun uitrollen tot een ovaaltje zo groot als de omvang van de amandeltorpedo’s. Torpedo inpakken, deeg heel goed aandrukken, dan het teveel aan deeg wegsnijden met een radertje. Geraderde kant van je af leggen. Uiteinden iets ombuigen om een halvemaanvorm te krijgen. Buikje daarvan platdrukken. Bovenop een scherp randje maken. Inprikken met een vork.

Op een bakblik, belegd met bakpapier, 20-25 minuten bakken bij 175°C.

Tip 1: Na het bakken met warm oranjebloesemwater bedruppelen en dan door poedersuiker rollen tot ze spierwit zien. Deze variant mag ook zonder deeg er omheen gebakken worden!

Tip 2: Bestrijk de hoorntjes voor het bakken met eiwit om ze glanzend te krijgen, met eierdooier voor een goudbruine kleur.

Tip 3: Doop de hoorntjes voor het bakken in losgeklopt ei en haal ze door een bord met sesamzaad.

Bron: Janny de Moor, Arabisch Kookboek, Utrecht: Het Spectrum, 2007.
Klik hier voor meer info  »
 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.