Home > Carnaval

Carnaval

Ruim veertig dagen voor Pasen barst in veel landen het carnaval los. Wij namen op een paar plekken een kijkje en ontdekten een relatie met suiker.

Carnaval in Rio
Opzwepende dansen, spectaculaire parades en prachtig uitgedoste schoonheden. Het carnaval in Brazilië is waarschijnlijk het beroemdste ter wereld. De cachaça of aquardiente – gebrouwen uit suikerruit – vloeit rijkelijk tijdens dit feest. De populaire sterke drank dient als basis voor de populaire cocktail caipirinha.

Brazilië is een van de grootste producenten van suikerriet ter wereld. Behalve suiker en aguardiente wint men uit het riet ook biobrandstof.
Venetiaans carnaval
Adembenemende maskers, extravagante kostuums en speciaal gebak zijn kenmerkend voor het carnaval van Venetië dat al sinds de 13e eeuw gehouden wordt. De fritole, een oliebol bereid met bloem, boter en vaak rozijnen, is geliefd bij de feestgangers.

Venetiaanse handelaren waren samen met de Hollanders de eersten die suiker naar Europa brachten. Aan het einde van de middeleeuwen was Venetië de belangrijkste handelsstad voor de import van suiker voor Europa.

Meer over de geschiedenis van suiker »

New Orleans Praline
Mardi Gras oftewel ´Vette dinsdag´. Zo heet carnaval in New Orleans. Op deze dag genieten mensen – gekostumeerd of gekleed in paars, groen en goud – volop van parades, feestbals en lokale lekkernijen. 

De keuken van New Orleans – met Franse, Spaanse, Afrikaanse, Indiaanse, Italiaanse, Cajun en Cubaanse invloeden – is wereldwijd beroemd om zijn veelzijdigheid en zijn smaakvolle gerechten. Een legendarische specialiteit is de New Orleans Praline: een plat koekje gemaakt van pecannoten, suiker, room en boter. 

Nederland: stevig eten
Kleurrijke carnavalsoptochten, stevige maaltijden en snoep voor de kinderen zijn vaste prik bij carnaval in ons land. En natuurlijk de ‘nonnevot’, een typisch carnavalsgebak uit Sittard.  Zin om zelf een nonnevot te maken? Zie het recept:
Link recept
In het Noord-Brabantse Dinteloord staat een van de grootste suikerfabrieken van Europa. Dinteloord draagt in carnavalstijd dan ook de naam Peejlòòfdurp (peej betekent suikerbiet).
 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.