Home > Consumptiecijfers

Consumptiecijfers


In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt regelmatig de voedselconsumptie van Nederlanders geïnventariseerd. In november 2018 publiceerde het RIVM de meest recente gegevens van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016. Het is dus nu ook duidelijk hoeveel koolhydraten, totaal suikers, toegevoegde en vrije suikers Nederlanders aten over de periode 2012-2016.

Feiten

De eerste Voedselconsumptiepeiling (VCP) in Nederland werd uitgevoerd in 1987. Sindsdien wordt deze peiling om de circa vijf jaar herhaald, waardoor het mogelijk is trends in voedingsgewoontes te kunnen waarnemen.

Uit de gegevens van de meest recente VCP (2012-2016) komt een voorzichtige verbetering van het Nederlandse voedingspatroon naar voren.
Zo zijn we bijvoorbeeld:
 

  • Meer fruit gaan eten: 120 gram per dag (8% meer dan in de vorige VCP 2007-2010)
  • Minder vlees gaan eten: 100 gram per dag (8% minder dan in de VCP 2007-2010)
  • Minder suikerhoudende dranken gaan drinken: 327 gram per dag voor volwassenen.


Gemiddeld krijgt een Nederlander 110 gram suikers per dag binnen, dit is 44 kilogram per jaar. Het gaat hier om zowel de toegevoegde suiker als de van nature aanwezige suiker in bijvoorbeeld fruit en groente. Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde. Dit wil zeggen dat ons lichaam geen verschil maakt tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers.


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.