Encyclopedie

Home > Encyclopedie

U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Acesulfaam-K (E950)

  Acesulfaam-K (E950) is een intensieve zoetstof en is ongeveer 200x zoeter dan suiker (sacharose). Het verlaat het lichaam onveranderd en levert daarom geen calorieën. Acesulfaam-K wordt onder andere toegepast in frisdranken, ijs, zuivelproducten en jams. De aanvaardbare dagelijkse inname is 9 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

 • ADI

  ADI staat voor Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Het is de hoeveelheid stof per kilogram lichaamsgewicht die iemand gedurende zijn hele leven elke dag mag consumeren, zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. Een ADI wordt vastgesteld voor alle stoffen die niet van nature in de voeding voorkomen, maar daar bewust aan worden toegevoegd. Voorbeelden zijn E-nummers (toevoegingen), diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen. In de Europese Unie krijgt een nieuwe toevoeging pas een E-nummer nadat deze is goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

 • Agavesiroop

  Een suikerstroop gewonnen uit de agaveplant. Agavesiroop bestaat voor >75% uit suikers, met name fructose. 

 • Ahornsiroop

  Een suikerstroop gewonnen uit het sap van de esdoornboom. Ahornsiroop (Engels: maple syrup) wordt vooral in Canada en de VS geproduceerd. Ahornsiroop bestaat voor >60% uit suikers.  

 • Amylopectine

  De vertakte vorm van zetmeel. Amylopectine is opgebouwd uit ketens glucosemoleculen met vele vertakkingen. 

 • Amylose

  De niet-vertakte vorm van zetmeel. Amylose is opgebouwd uit glucosemoleculen die in een rechte lijn liggen. 

 • Aspartaam (E951)

  Aspartaam is een intensieve zoetstof bestaande uit de aminozuren aspariginezuur en fenylalanine. Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU) kunnen fenylalanine niet goed kunnen afbreken. Het is daarom verplicht om op producten met aspartaam de vermelding 'bevat een bron van phenylalanine' te zetten. Aspartaam is ongeveer 200x zoeter dan suiker en wordt onder andere toegepast in toetjes, frisdranken, snoepgoed, kauwgom, zuivel- en ontbijtproducten. De aanvaardbare dagelijkse inname is 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.