U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Dextrose

  Ander woord voor glucose of druivensuiker.

 • Diabetes mellitus type 1

  Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem de insulineproducerende cellen hebben afgebroken. Hierdoor kan het lichaam zelf geen insuline meer produceren en zal dit via injecties of een pompje de rest van het leven moeten worden toegediend. Hoe diabetes mellitus type 1 ontstaat is niet geheel opgehelderd, erfelijkheid speelt een kleine rol. Van alle mensen met diabetes heeft ongeveer 10% type 1.  

 • Diabetes mellitus type 2

  Diabetes mellitus type 2 is een chronische stofwisselingsziekte. Bij mensen met diabetes mellitus type 2 wordt glucose in het bloed onvoldoende opgenomen door de cellen, waardoor een te hoog bloedglucosegehalte ontstaat. Dit komt door een vermindering van de gevoeligheid van de cellen voor het hormoon insuline. Ook kan er een probleem met de aanmaak van insuline zijn. De voornaamste factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 zijn: overgewicht, inactieve leefstijl en leeftijd. Van alle mensen met diabetes heeft ongeveer 90% type 2. 

 • Disacharide

  Een koolhydraat opgebouwd uit twee monosachariden. Voorbeelden zijn lactose (glucose + galactose), maltose (glucose + glucose) en sacharose (glucose + fructose). 

 • Druivensuiker

  Druivensuiker is een andere naam voor glucose of dextrose.