U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

  • HbA1c

    Geglycosileerd hemoglobine. Hemoglobine (eiwit in de rode bloedcellen dat zuurstof vervoert) kan zich aan glucose in het bloed hechten. Hoe meer glucose in het bloed, hoe hoger de HbA1c-waarde. De HbA1c-waarde weerspiegelt het gemiddelde bloedglucosegehalte van de voorgaande 2 á 3 maanden. Doktoren kunnen aan de HbA1c-waarde bij mensen met diabetes zien of het behandelplan voldoende werkt. Als de waarde minder is dan 53 mmol/mol (7%) werkt het behandelplan naar behoren. 

  • High Fructose Corn Syrup (HFCS)

    High Fructose Corn Syrup (HFCS) is een siroop gemaakt uit maïs en bevat fructose en glucose. HFCS wordt vooral in de Verenigde Staten en in Canada gebruikt om producten te zoeten. HFSC 42 en HFSC 55 zijn de meest gebruikte siropen en bevatten respectievelijk 42% en 55% fructose. 

  • Honing

    Een zoete substantie rijk aan suikers gemaakt door bijen. Honing bestaat voor ongeveer 39% uit fructose, 34% glucose en 2% sacharose. Daarnaast bevat honing een verwaarloosbare hoeveelheid vitaminen en mineralen. Kinderen jonger dan 1 jaar mogen geen honing eten. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven kunnen, net als iedereen ouder dan 1 jaar, wel veilig honing eten.