U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Ingrediëntendeclaratie

  Lijst met ingrediëndenten van het levensmiddel. De ingrediënten moeten in dalende volgorde van gewicht staan, het ingrediënt dat het meest in het product zit staat dus als eerste vermeld. Allergenen dienen te worden gemarkeerd. Ingrediënten dienen, conform EU verordening 1169/2011 artikel 18 lid 2, te worden aangeduid met hun specifieke benaming. Om die reden staan suikers met hun specifieke naam op het etiket vemeld. De totale hoeveelheid suikers in een product is altijd terug te vinden op de voedingswaardetabel onder 'koolhydraten, waarvan suikers'. 

 • Intensieve zoetstoffen

  Intensieve zoetstoffen zijn, afhankelijk van de soort, tientallen tot duizenden malen zoeter dan suiker en leveren nauwelijks tot geen energie. Voorbeelden zijn aspartaam, acesulfaam-K, cyclamaat en sucralose. De meeste intensieve zoetstoffen zijn synthetisch gemaakt, alleen thaumatine en stevia zijn geïsoleerd uit planten. 

 • Inverteren

  Omzetting van suiker (sacharose) in glucose en fructose. Inversie van een sacharose-oplossing wordt bevorderd door zuren (lage pH), een hoge temperatuur en door het enzym invertase. 

 • Invertsuiker

  Een mengsel van gelijke hoeveelheden glucose en fructose, verkregen door inverteren. Invertsuiker wordt onder andere in ontbijtkoek gebruikt. 

 • Isoglucose

  Een glucose-fructosestroop met meer dan 10% fructose.