U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Neohesperidine DC (E959)

  Kunstmatige (intensieve) zoetstof die 400 tot 600 keer zoeter is dan suiker. Het levert 2 kilocalorieën per gram, maar door de sterke zoetkracht is er zo weinig van nodig dat dit te verwaarlozen is. Het lichaam neemt neohesperidine DC niet of nauwelijks op en het wordt grotendeels onveranderd uitgescheiden. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Neohesperidine wordt, meestal in combinatie met andere zoetstoffen, gebruikt in onder andere kauwgom, snoepgoed, frisdranken, zuivelproducten, ijs en desserts.

 • Neotaam (E 961)

  Een intensieve kunstmatige zoetstof die ongeveer 8000 keer zoeter is dan suiker. Het lichaam neemt neotaam op en scheidt het onveranderd uit via urine en ontlasting. De aanvaardbare dagelijkse inname van neotaam is 2 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Neotaam wordt onder andere gebruikt in frisdranken, desserts, snoep, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen en sauzen, kauwgom, snoepjes en als losse tafelzoetstof (zoetjes).

 • Niet-fermenteerbare voedingsvezels

  Voedingsvezels die niet worden afgebroken in de darmen. Ze verlaten het lichaam ongewijzigd en leveren geen energie. Voorbeelden zijn resistent zetmeel, hemi-cellulose, cellulose en lignine. Niet-fermenteerbare voedingsvezels hebben een verzadigende werking. Ook vergroten ze het volume van de darminhoud en bevorderen daarmee de stoelgang. Daarnaast verlagen ze het LDL-cholesterolgehalte. Niet-fermenteerbare voedingsvezels komen onder andere voor in volkorenproducten, de schillen van fruit en de celwanden van groente. 

 • Niet-intensieve zoetstoffen

  Andere benaming voor extensieve zoetstoffen. Zie ook: polyolen.