U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Sacharine (E 954)

  Een kunstmatige, intensieve zoetstof die 300 tot 500 keer zoeter is dan suiker. Sacharine wordt niet omgezet door het lichaam en wordt volledig door de nieren uitgescheiden. De aanvaardbare dagelijkse inname van sacharine is 5 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Sacharine wordt onder andere gebruikt in zoetjes, frisdranken en fruitdrinks, ijsthee, zuiveldranken, jam, snoep, gebak, tafelzuren, sauzen, ijs, desserts, kauwgom, vis- en fruitconserven en chocolade.

 • Sacharose

  Sacharose (Engels: sucrose) is een van de suikers. Het is een disacharide bestaande uit een glucose- en een fructosemolecuul. Gewone tafelsuiker is sacharose. Sacharose komt van nature voor in verschillende soorten groenten en fruit. In Nederland wordt sacharose gewonnen uit suikerbieten. In tropische landen wordt suikerriet gebruikt om sacharose uit te winnen.   

 • Steviolglycosiden (E 960)

  Intensieve, natuurlijke zoetstof, gewonnen uit het blad van de steviaplant. Steviolglycosiden (of stevioside of rebausioside) is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën. Steviolglycosiden kan door ons lichaam niet worden opgenomen. Wel wordt steviolglycosiden door het microbioom omgezet in steviol en dit wordt door het lichaam gedeeltelijk opgenomen. Het overige deel verlaat het lichaam via de ontlasting. De door het lichaam opgenomen steviol bindt zich in de lever aan glucuronzuur en verlaat vervolgens via de urine het lichaam. De aanvaardbare dagelijkse inname van steviolglycosiden is 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Steviolglycosiden worden onder andere toegepast in frisdranken en tafelzoetstof.  

 • Sucralose

  Een kunstmatige, intensieve zoetstof. Sucralose is ongeveer 600 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën. Sucralose wordt gemaakt door 3 OH-groepen van een suikermolecuul (sacharose) te vervangen door 3 chlooratomen. De aanvaardbare dagelijkse inname van sucralose is 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Sucralose wordt toegepast in tafelzoetstoffen (zoetjes) en een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals verwerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings.   

 • Sucrose

  Sucrose is het Engelse woord voor sacharose. Zie definitie sacharose. 

 • Suiker

  Met suiker wordt 'sacharose' (sucrose in het Engels) bedoeld, een disacharide bestaande uit glucose en fructose. Suiker wordt onder invloed van zonlicht uit water en koolstofdioxide gevormd in het bladgroen van planten. In landen met een relatief koud klimaat wordt suiker gewonnen uit suikerbieten. In de warmere landen wordt vooral suikerriet gebruikt om suiker uit te winnen.     

 • Suikergehalte

  Het gehalte aan sacharose, soms wordt dit verward met het totale gehalte aan mono- en disachariden (suikers). 

 • Suikerklontjes

  Suiker, vochtig gemaakt en geperst in de vorm van een klontje, voor eenvoudige dosering.

 • Suikerziekte

  Zie: diabetes mellitus type 1 of diabetes mellitus type 2.