U kunt ook op alfabetische volgorde zoeken

 • Van nature aanwezige suikers

  Suikers die van nature in een product zitten. Van nature aanwezige suikers zitten onder andere in groente, fruit, honing en melk. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige en toegevoegde suikers.  

 • Voedingsvezels

  De door spijsverteringsenzymen onverteerbare koolhydraten, voorbeelden zijn cellulose, pectine, fructo- en galacto-oligosachariden. Voedingsvezels hebben een gunstige invloed op de darmwerking en leveren geen tot weinig energie. Sommige vezels hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten bevatten veel voedingsvezels. Voedingsvezels kunnen worden onderverdeeld in fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels. Fermenteerbare vezels worden in de dikke darm door bacterieën afgebroken en leveren ongeveer 2 kilocalorieën per gram. Niet-fermenteerbare vezels verlaten het lichaam ongewijzigd en leveren geen energie.  

 • Voedingswaardetabel

  Tabel met informatie over de aanwezigheid van energie en bepaalde nutriënten in een levensmiddel. Conform EU verordening 1169/2011 dient informatie over de hoeveelheid energie, gehalte aan vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout per 100 gram of 100 milliliter product vermeld te worden. Stel er staat op een product in de voedingswaardetabel 'koolhydraten 15 gram, waavan suikers 7 gram'. Per 100 gram of milliliter product zitten er dan 7 gram suikers (mono- en disachariden) in en 8 gram andere koolhydraten (oligo- of polysachariden). Deze hoeveelheden betreffen zowel toegevoegde als de van nature aanwezige suikers in een product.  

 • Vrije suikers

  Suikers die zijn toegevoegd door consument, producent of kok, plus de van nature aanwezige suikers in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraten. Van nature aanwezige suikers uit fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder. De term vrije suikers wordt onder andere gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie.  

 • Vruchtensuiker

  Ander woord voor fructose of laevulose.