Home > Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Foodweken NPO 3: That Sugar Film

De film in het kort: Damon Gameau leeft voor twee maanden op een suikerrijk voedingspatroon. Dit houdt in 40 theelepels (160 gram) aan fructose en/of sacharose (suiker). Voor, tijdens en na afloop van het ‘experiment’ worden onder andere zijn lichaamsgewicht, buikomtrek en leverwaarden gemeten. Twee maanden later is Gameau ruim 8 kilo aangekomen.

Meer dan alleen suiker

Het voedingspatroon van Gameau is niet alleen rijk aan suikers, hij eet daarnaast geen groente meer, geen (gezonde) vetten en minder eiwitten. Ook dwingt hij zichzelf zo tot het extreme, dat hij moet overgeven. Het spreekt voor zich dat een dergelijk voedingspatroon ongezond is, dit heeft niet alleen te maken met de grote hoeveelheid suikers.

Dikker met minder calorieën?
Gameau komt in twee maanden tijd ruim 8 kilo aan. Hij zegt echter niet meer calorieën te hebben gegeten dan voorheen, waarschijnlijk zelfs iets minder. Ook zou zijn fysieke activiteit hetzelfde zijn gebleven. Je kunt echter onmogelijk minder energie innemen, net zoveel verbranden en toch ruim 8 kilogram aankomen in twee maanden.

Fructose
Gameau zet fructose in de film weg als dé boosdoener. Fructose komt van nature voor in fruit, honing en groente. Daarnaast bestaat kristalsuiker voor 50% uit fructose. Ook de meeste suikersiropen bestaan voor ongeveer de helft uit fructose. Gameau’s leverwaarden verslechterden tijdens het ‘experiment’ en wezen op leververvetting. Daarnaast verhoogde het vetzuurgehalte in zijn bloed. Snelle gewichtstoename zoals bij Gameau gebeurde, zorgt voor negatieve gezondheidseffecten en overgewicht is sterk geassocieerd met niet-alcoholische leververvetting. Wat betreft de gezondheidseffecten van fructose: hier is veel onderzoek naar gedaan. Grote hoeveelheden fructose (meer dan 20 procent van de energie-inname of meer dan 100 gram per dag) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Een matige fructoseconsumptie (30-60 gram per dag) past in een gezond voedingspatroon. In Nederland ligt de gemiddelde inname van fructose 49 gram per dag.

Onze volledige reactie op That Sugar Film hebben wij vorig jaar op kenniscentrumsuiker.nl geplaatst.

 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.