Home > Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Donderdag 1 juni 2017 is in het kader van de NPO 3 Foodweken ‘That Sugar Film’ uitgezonden. De documentaire was vorig jaar te zien in de Nederlandse bioscopen. De film volgt de Australische acteur Damon Gameau die twee maanden leeft op een suikerrijk voedingspatroon:  40 theelepels (160 gram) fructose en/of sacharose (suiker) per dag. Voor, tijdens en na afloop van het ‘experiment’ worden onder andere lichaamsgewicht, buikomtrek en leverwaarden gemeten.

Bizar voedingspatroon
Het aangepaste voedingspatroon is niet alleen rijk aan suikers, hij eet geen groente meer, geen (gezonde) vetten en minder eiwitten. Hij dwingt zichzelf extreem te eten en moet overgeven. Er is dus sprake van ongezond en bizar voedingspatroon.

Ruim 8 kilo extra!
Het lichaamsgewicht van Gameau stijgt in twee maanden ruim 8 kilo. Hij beweert niet meer calorieën te hebben gegeten dan voorheen, waarschijnlijk zelfs minder. Gameau meent dat er niets veranderde aan de hoeveelheid lichaamsbeweging. Geen onderzoeker heeft ooit kunnen vaststellen dat minder eten en geen wijzigingen in de hoeveelheid lichaamsbeweging, in twee maanden leidt tot een gewichtsverlies van ruim 8 kilogram!

Fructose de boosdoener
Gameau zet fructose in de film weg als dé boosdoener. Fructose komt van nature voor in fruit, honing en groente. Daarnaast bestaat kristalsuiker (en ook suikersiroop) voor (ongeveer) 50% uit fructose. Gameau’s leverwaarden verslechterden tijdens het ‘experiment’ en wezen op leververvetting. Daarnaast verhoogde het vetzuurgehalte in zijn bloed. Snelle gewichtstoename (zoals bij Gameau) zorgt voor negatieve gezondheidseffecten. Overgewicht is sterk geassocieerd met leververvetting die niet wordt veroorzaakt door een (hoog) alcoholgebruik. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat grote hoeveelheden fructose (meer dan 20 procent van de energie-inname of meer dan 100 gram per dag) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Een matige fructoseconsumptie (30-60 gram per dag) past in een gezond voedingspatroon. In Nederland ligt de gemiddelde inname van fructose op 49 gram per dag.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.