Home > Functies van suiker

Functies van suiker


Smaakversterker
Koks wisten het allang: een schepje suiker erbij maakt een gerecht ‘af’. Bietjes, worteltjes, witlof, tomaten of een exotische curry: ze krijgen meer smaak met een schepje suiker erbij en kan de soms wat melige smaak van groente dempen. Een schepje suiker is ook een probaat middel om te ´blussen´ als je net iets te pittig eten in je mond hebt.

Stevigheid
Behalve voor de smaak doet suiker veel voor de structuur van gerechten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat slagroom stevig wordt. Maar ook is suiker de basis van veel snoep, hoe meer suiker is toegevoegd, hoe steviger het eindproduct. Bij cake zorgt suiker juist voor luchtigheid en in ijs verlaagt het vriespunt. Dit voorkomt de vorming van ijskristallen, waardoor het ijs lekker smeuïg is.

Conserveermiddel
Suiker is ook een handig conserveermiddel. Om de smaak, structuur en kleur van vruchten voor lange tijd te behouden wordt daarom vaak geweckt, gekonfijt of ingemaakt met suiker of suikerstroop. Zo blijven de smaak en textuur intact. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk jam. Bij een suikergehalte boven 62% treedt geen bederf van het fruit meer op omdat bacteriën in zo’n zoete omgeving niet overleven.

Natuurlijke kleurstof
Een bekende toepassing van het kleuren met suiker is karamel. Van zeer bleek (voor het glaceren van petits fours) tot bruin (van rijstepap en crème karamel). Het kleuren met suiker geeft een beetje zoetheid mee maar dat is vaak ook gewenst.

Sfeermaker
Met name in de patisserie wordt suiker op honderden verschillende manieren als decoratie gebruikt. Niet in de laatste plaats om de zoete smaak. Cakes, beignets en wafels worden versierd met poedersuiker. Ook worden met poedersuiker decoratieve figuren op desserts en gebak aangebracht. Van suiker kunnen de mooiste decoratie-elementen worden gemaakt. Een bijzondere vorm hiervan is het suikerblazen. Deze techniek levert ware kunstwerken op.


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.