Home > Gezond kindergewicht

Gezond kindergewicht

Deskundigen verwachten dat de toename van obesitas (extreem overgewicht) in de toekomst één van de lastigste volksgezondheidsproblemen in de wereld zal worden. Met name bij kinderen kan overgewicht zeer ingrijpende gevolgen hebben, zowel lichamelijk als psychosociaal. Uit gegevens van de Vijfde Landelijke Groeistudie (2010) van TNO blijkt dat overgewicht en obesitas in de periode 1997-2010 zijn toegenomen bij kinderen.

Wie als kind overgewicht heeft, loopt grote kans ook op latere leeftijd te zwaar te zijn met de gezondheidsrisico’s van dien. Als kinderen gepest worden met hun overgewicht, lopen ze als puber en jongvolwassene het risico op een negatief zelfbeeld en daarmee samenhangende psychosociale problemen, zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid.

Daarnaast zijn er natuurlijk lichamelijke risico’s. Overgewicht is een risicofactor voor diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten, galziekten, aandoeningen van het bewegingsapparaat waaronder artrose, en verschillende vormen van kanker. Kinderen die al op jonge leeftijd overgewicht of obesitas hebben, lopen nog eens een extra risico.

Overgewicht bij kinderen kan voorkomen worden door het stimuleren van een gezonde basisvoeding met voldoende groente, fruit en volkorenproducten. Daarnaast is het belangrijk voor kinderen om voldoende te bewegen, minimaal 60 minuten per dag. Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen en is het erg belangrijk dat zij het goede voorbeeld geven met een gezond eetpatroon en voldoende beweging.

 

 
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.