Home > News > Bizar suikerexperiment: hoe is het afgelopen?

Bizar suikerexperiment: hoe is het afgelopen?


Op 16 januari berichtten wij over het suikerexperiment van presentator Manuel Venderbos bij het RTL5-programma Galileo. De opdracht: een maand lang iedere dag 1 kilo ‘suiker’ eten. Maar hoe is het nu afgelopen met dit bizarre suikerexperiment? 

De vastgestelde gezondheidseffecten (hoge bloedglucosewaarde, darmproblemen, gewichtstoename) door dit experiment zijn niet specifiek voor suiker, maar toe te schrijven aan een overdaad aan calorieën. Ook bij het eten van 1 kilo kaas of 1 liter olijfolie per dag zal men negatieve gezondheidseffecten ondervinden. Wij reageren naar aanleiding van aflevering 3 en 4 van het programma Galileo, waarin het suikerexperiment van Venderbos aan bod komt (Uitzending: woensdag 9 en donderdag 10 maart, om 19.30 uur bij RTL5). 

Suikerexperiment geframed

Het suikerexperiment is duidelijk ‘geframed’: alle geraffineerde koolhydraten (zoals zetmeel in witbrood) zijn onterecht onder suiker geschaard en de grote hoeveelheden vet (in gevulde koeken, slagroomtaarten, chocolade, roze koeken, etc.) die Venderbos binnenkreeg met zijn extreme voeding zijn buiten beschouwing gelaten. Kwalijk is dat zowel Venderbos als de betrokken gezondheidsprofessionals (een sportarts en diëtist) alleen suiker de schuld geven van de gezondheidseffecten en klachten. De extreme overdaad aan calorieën -Venderbos at elke dag zo’n 5000 kcal, dit is twee keer zoveel als een gemiddelde volwassen in Nederland nodig heeft- benoemen ze helaas niet in de uitzending. Bovendien wordt een groot deel van de testresultaten onbesproken. Wij betreuren dat dit soort bizarre ongezonde eet-experimenten worden uitgevoerd ten behoeve van media-aandacht. Gelukkig had Venderbos tijdens het experiment begeleiding van gezondheidsprofessionals, anders was het wellicht slechter afgelopen met hem. Het was de juiste beslissing het experiment vroegtijdig te staken (Venderbos stopte op dag 16). Een dergelijk experiment is onverantwoord en iedere gezondheidsprofessional zou dit op voorhand moeten afraden.