Home > Niews > That Sugar Film

That Sugar Film


Sinds november 2014 draait That Sugar Film in Australië en sinds mei 2016 ook in de Nederlandse bioscopen te zien is. In de film schakelt de Australische acteur Damon Gameau 2 maanden lang over op een suikerrijk voedingspatroon, dat dagelijks 40 theelepels (160 gram) aan fructose en/of sacharose levert. Hij consumeert geen frisdrank, snoep of koek, maar producten waar je het volgens hem niet in verwacht. Bijvoorbeeld gezoete magere yoghurt, gesuikerde muesli en vruchtensappen. Gameau zegt gedurende die 2 maanden net zoveel te sporten als voorheen. Na afloop van het ‘experiment’ is Gameau 8,5 kilogram zwaarder, is zijn vetpercentage met 7% gestegen en is zijn leverfunctie verslechterd. De precieze gegevens over Gameaus voedingsinname en zijn fysieke activiteit worden niet getoond of besproken in de film.   

Meer dan alleen een suikerrijk dieet

Gedurende de hele film wordt de hoge suikerinname verantwoordelijk gehouden voor de waargenomen effecten. Maar het voedingspatroon is in zijn geheel anders. Zo eet Gameau naast een grote hoeveelheid suikers, geen groente meer, geen (gezonde) vetten en minder eiwitten. Daarnaast dwingt hij zichzelf zo tot het extreme, dat hij ook moet overgeven. Gameau komt 8,5 kilogram aan in 2 maanden. Dat een dergelijk eenzijdig en hypercalorisch voedingspatroon ongezond is, spreekt natuurlijk voor zich.

Dikker met minder calorieën is onmogelijk

In de film komt Gameau 8,5 kilogram aan in 2 maanden, maar zegt niet meer calorieën te hebben gegeten dan voorheen, waarschijnlijk zelfs iets minder. Zijn fysieke activiteit zou hetzelfde zijn gebleven. Je kunt echter onmogelijk minder energie innemen, net zoveel verbranden en toch 8,5 kilogram aankomen in 2 maanden. Uit een meta-analyse van Te Morenga en collega's van 12 onderzoeken blijkt dat, anders dan de film doet suggereren, suiker geen specifieke dikmaker is. Ooik is de inname van suikers in Nederland al sinds de eerste meting in 1987-1988 stabiel, terwijl het aantal mensen met overgewicht in dezelfde tijd sterk is gestegen. Dat betekent niet dat suiker niet kan bijdragen aan overgewicht, maar het weerlegt de suggestie dat suiker dé oorzaak is van het huidige overgewichtsprobleem. 

Fructose en leververvetting

Gameau zet fructose in de film weg als dé boosdoener. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van fructose op de gezondheid. Hieruit blijkt dat grote hoeveelheden fructose (> 20 procent van de energie-inname / >100 gram per dag) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, maar dat een matige fructoseconsumptie (30-60 gram per dag) past in een gezond voedingspatroon. In Nederland ligt de gemiddelde inname van fructose op 9 procent van de energie-inname, ofwel 49 gram per dag.

Kijk voor onze volledige reactie op www.kenniscentrumsuiker.nl