Home > Ontbijt: een goede start

Ontbijt: een goede start

Het ontbijt geeft energie voor een nieuwe dag. Waaruit bestaat het en hoeveel mensen ontbijten er eigenlijk nog?

Een gezond ontbijt
Een goed ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal en een deel van de dagelijks benodigde voedingsstoffen. De basis is (volkoren) brood of ontbijtgranen, aangevuld met halfvolle melk of yoghurt en fruit. Het broodbeleg is bij voorkeur mager, en bevat weinig calorieën.

Veel ontbijtproducten
Zowel in de supermarkt als on-the-go is er tegenwoordig volop keuze aan ontbijtproducten: van de traditionele boterham tot cornflakes, muesli, drinkontbijten en allerhande ontbijtrepen.

Ontbijt overslaan
Toch zijn er veel mensen die het ontbijt laten zitten: maar liefst een op de vijf gezinsleden ontbijt niet elke dag, zo blijkt uit het Nationaal Schoolontbijt 2012. Mensen hebben te veel haast ‘s ochtends, slapen uit of hebben gewoon geen trek om te eten.

Energie voor de dag
Wie niet ontbijt, compenseert dat vaak later op de dag met extra’s, meer snacken en snoepen. Dat levert meestal meer calorieën en relatief weinig voedingsstoffen. Wie niet ontbijt, raakt sneller vermoeid en is minder geconcentreerd op school of op het werk. Zo komt uit Amerikaans onderzoek naar voren dat kinderen die niet ontbijten slechter presteren dan kinderen die dat wel doen.

Voor meer informatie:  Voedingscentrum

 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.