Home > RAMBAM onderzoekt of onderzoeksuitslagen te koop zijn
Nascholing Koolhydraten en gewicht

RAMBAM onderzoekt of onderzoeksuitslagen te koop zijn


Donderdag 24 januari zendt RAMBAM een programma uit met als onderwerp MARKTONDERZOEK. 'Rambam onderzoekt of onderzoeksuitslagen te koop zijn'. Voor deze uitzending hebben mensen van Rambam stiekem opnames gemaakt tijdens onze nascholing in Utrecht op 27 november jongstleden (Koolhydraten en gewicht. Wat adviseer jij de cliënt.)

Wij zijn verbolgen over de werkwijze van de programmamakers en plaatsen daarom onze reactie op de website. 

Reactie Kenniscentrum suiker & voeding

Graag willen wij u attenderen op de uitzending van het tv-programma Rambam van aanstaande donderdag 24 januari 2019 op NPO3.

Ene ‘Renee Goossens’ en ene ‘Juliette Groot’ meldden zich vorig jaar voor onze Nascholingsmiddag Koolhydraten en Gewicht op 27 november in Utrecht. Ze mailden beiden te werken voor het communicatiebureau ‘Priority Publishing’ uit Vught dat ook een kenniscentrum wilde opzetten. Tijdens het seminar hebben ze beelden opgenomen en aanwezigen uitgehoord. Vorige week kregen wij bericht van Maartje van der Sande van productiebedrijf CCCP. CCCP maakt in opdracht van BNNVARA het televisieprogramma Rambam. Daaruit bleek dat de twee dames verslaggevers waren voor Rambam en dat hun opnames in de uitzending komen. Ze hadden valse voornamen en adressen gebruikt en hun communicatiebureau bestaat niet. Met gelijkaardige valse voorwendsels werden bovendien meerdere leden van de Wetenschappelijke Raad van het Kenniscentrum telefonisch gecontacteerd met de duidelijke bedoeling om hen uit te horen en hun wetenschappelijke integriteit in twijfel te trekken.

Het programma wil “onthullen en aan de kaak stellen” dat wetenschappers hun kennis delen op een seminar dat werd georganiseerd door Kenniscentrum suiker & voeding, dat wordt gesteund door de suikersector.

Allereerst vinden wij deze praktijk van Rambam/CCCP/BNNVARA erg vervelend voor de ca. 80 gewichtsconsulenten die onze nascholingsdag bijwoonden. Die willen nascholing in een veilige leeromgeving waarin ze niet geconfronteerd worden met listen en bedriegers. De reporters hebben daar inbreuk op gemaakt. Dat spijt ons zeer en daarvoor bieden wij excuses aan. Wij zullen de directie van BNNVARA van ons ongenoegen laten blijken. Wij stappen echter niet naar de Ombudsman NPO, de Raad voor de Journalistiek of de rechter. We kregen het gevoel dat de programmamakers dat graag zouden willen. Extra publiciteit! Daar doen we dus niet aan mee.

Rambam heeft niet alleen de privacywet maar ook de journalistieke beroepscode geschonden die – in de zg. Code van Bordeaux – voorschrijft dat journalisten op faire wijze en met open vizier te werk gaan. Van een uitzonderingssituatie – als het belang van de openbaarmaking bedrog rechtvaardigt – was geen sprake.

Bedrog was niet nodig en er wordt niets ‘onthuld’. Iedereen kan in onze publicaties lezen wat wij zeggen over suiker en waar wij onze kennis op baseren.

Iedereen mag weten wat onze relatie is met de bedrijfssector en de wetenschap. Daar is geen undercoverjournalistiek voor nodig. Rambam wil louter effectbejag. Het is treurig dat BNNVARA dat nodig vindt voor dit programma.

Rambam vindt een relatie tussen wetenschap en suikersector verdacht. Dat zien we in voedseldebatten vaker. Als de feiten onweerlegbaar zijn gooit men het op de geloofwaardigheid van de bron. Ja, Kenniscentrum suiker & voeding wordt betaald door de suikersector. Ja, sprekers in het seminar kregen van het Kenniscentrum een vergoeding. Maar wat klopte er niet aan wat er verteld werd? Het seminar was geaccrediteerd bij de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten Nederland en de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners. Deelnemers kregen terecht studiepunten voor hun deelname eraan. Op de kennis die ze bij ons opdeden was niets aan te merken, hoezeer oneerlijke en tendentieuze journalisten ook hun best deden om dat anders voor te spiegelen.


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.