Home > Recepten > Appelbeignets

Appelbeignets

Ingrediënten

  • 2 eieren M
  • 250 ml ijskoud witbier
  • 250 g bloem
  • 10 kleine appels (bijv. Cox of Elstar)
  • 100 g fijne suiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • nieuwe frituurolie (zonnebloemolie)

Voedingswaarde

  • per beignet
  • 85 kcal
  • 1 g eiwit
  • 4 g vet
  • 11 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur en 15 minuten

Appelbeignets worden, hoe lekker ze ook zijn, alleen met Oud & Nieuw gebakken. Het is een échte huiselijke lekkernij, die niet bij bakkers of kramen verkrijgbaar is. De meeste bakkers verkopen ‘appelflappen’ van bladerdeeg of dunne appelschijven in een dik deeg. Oliebollenkramen maken wel appelbeignets, maar dat zijn meer appelbollen, in gistbeslag. Voor de échte worden de appelringen omgeschept met kaneelsuiker, door een dun beslag worden gehaald van bloem, eieren en bier (de alcohol verdampt) en dan gebakken in hete olie. Als ze warm zijn, zijn ze nog knapperig. Deze appelbeignets zijn lekker fris van smaak.

Bereidingswijze

Zet de kom in een bak met water en ijsklontjes. Klop de eieren los met de helft van het bier. Zeef de bloem in een kom en klop met een garde het eimengsel erdoor, zodat een glad en klontvrij beslag ontstaat. Voeg al roerend de rest van het bier toe. Boor en schil de appels en snijd ze in plakken van 1 cm dikte. Verhit de frituurolie tot 180°C of tot er een witte damp afkomt. Bekleed een platte schaal met een paar lagen keukenpapier. Prik de appelplakken aan een (vlees)vork, haal ze door het beslag en laat ze in de hete olie glijden. Frituur 5-6 beignets tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin. Keer ze halverwege even met de vork. Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de olie en leg ze dakpansgewijs op het keukenpapier. Meng vervolgens de suiker en kaneel en haal de beignets hier doorheen. 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.