Home > Recepten > Appelstrudel

Appelstrudel

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 300 g bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 ml lauw water
  • snufje zout
  • Voor de vulling:
  • 1 kg friszure appels (bijv. Elstar)
  • 100 g rozijnen, in rum geweekt
  • 100 g suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 50 g amandelen
  • 50 g boter
  • handje paneermeel

Voedingswaarde

  • Bevat per portie:
  • 275 kcal
  • 5 g eiwit
  • 8 g vet
  • 45 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 25 minuten voorbereiding
  • 45 minuten in de oven
  • 30 minuten afkoelen

Apfelstrudel is een traditonele Oostenrijkse lekkernij die vanuit Wenen langzaam maar zeker de rest van de wereld veroverd heeft. Het dunne knapperige deeg hoort volgens de overlevering zo dun te zijn dat je de krant erdoor kunt lezen. In deze versie zul je zelf zien wat daarmee bedoeld wordt: het deeg is klaar om gevuld te worden als je het ruitpatroon van de theedoek erdoorheen ziet schemeren. Geen tijd of zin om zelf deeg te maken? Probeer het dan eens met kant-en-klaar filodeeg of heel dun uitgerold bladerdeeg uit de vriezer.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak eerst het deeg: zeef de bloem met zout boven een kom. Maak er een kuiltje in en giet daar ei, olie en water in. Kneed vanuit het midden tot een soepel, elastisch deeg. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten op een warme plaats (bijvoorbeeld in een pan waarin net water gekookt is).

Vulling: Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan en hak ze grof. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in blokjes. Meng in een grote kom met de rumrozijnen, suiker, vanillesuiker en gehakte amandelen. Spreid een theedoek uit op het aanrecht en bestrooi met bloem. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote rechthoek. Trek het met je handen verder uit tot zo dun mogelijk. Snij de dikke randjes eraf. Smelt de boter en kwast het deeg hiermee in. Strooi de paneermeel erover. Verdeel het appelmengsel over driekwart van het deeg. Vouw de zijkanten over de appelvulling heen zodat die er niet uit kan lopen. Rol dan het deeg op door de theedoek op te tillen: het deeg rolt nu vanzelf op. Hevel de rol over op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met de rest van de gesmolten boter. Bak circa 45 minuten tot goudbruin en knapperig.

Serveren: Laat even rusten, hevel dan voorzichtig met papier en al over op een schaal, knip het papier los en trek er onder uit. Bestrooi de Appelstrudel door een zeefje met poedersuiker.

Tip: Probeer eens boerenjongens (in rum en brandewijn gedrenkte rozijnen), verkrijgbaar bij de slijter.

Tip: Snelle strudel? Neem kant-en-klaar filodeeg uit de vriezer.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.