Home > Recepten > Donuts

Donuts

Ingrediënten

  • Voor de donuts:
  • 250 gram witbroodmix
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1½ ei, losgeklopt
  • bloem, gezeefd
  • frituurolie
  • Voor de garnering:
  • fijne tafelsuiker
  • aardbeienjam
  • 150 g verse aardbeien
  • 150 g frambozen

Voedingswaarde

  • per donut
  • 110 kcal
  • 4 g eiwit
  • 4 g vet
  • 15 g koolhydr.

Bereidingstijd

  • 2 uur

Berliner bollen met een gat erin, dat is eigenlijk de beste omschrijving van een donut. Ze zijn gemaakt van luchtig en zoet brooddeeg en worden gefrituurd en daarna door suiker gerold of geglazuurd. Vaak worden ze opengesneden en gevuld met crème, vruchtenmoes of ijs. In Amerika zijn donuts razend populair en zijn er in speciale donuts shops vaak meer dan 20 smaakvarianten te vinden. Eigenlijk heten ze ‘doughnuts’, letterlijk vertaald als nootjes van deeg, maar de meest gebruikelijke naam is donut. De oorsprong van de donuts ligt bij de Nederlandse oliebollen. Ook de Berliner bol hoort in deze categorie thuis, want dat is een donut zónder gat, die na het bakken worden volgespoten met jam of banketbakkersoom.

Bereidingswijze

Meng witbroodmix met lauwe melk, suiker, boter en losgeklopte eieren en meng het tot een plakkerig deeg. Kneed het op een bebloemd werkvlak tot een soepel, elastisch deeg, voeg eventueel nog wat bloem toe als het plakkerig blijft. Vet een kom dun in met wat olie. Vorm van het deeg een bol en leg deze in de kom. Dek de kom af met een theedoek of vershoudfolie en laat het deeg op een warm plekje (of in de oven op de rijsstand) 45 minuten rijzen.

Kneed het deeg daarna 5 minuten door en rol het op een bebloemd werkvlak uit tot een lap met een dikte van 1½ cm. Steek hieruit, met een donut steekvorm (of met twee uitsteekrondjes van 8 en 3 cm), ringvormige deegrondjes. Leg ze op bakpapier, dek ze af met een theedoek en laat ze nog 30 minuten op een warm plekje (of in de oven op de rijsstand) rijzen.

Verwarm de frituurolie tot 180°C en bak de donuts per 5-6 tegelijk en onder regelmatig omwippen goudbruin in ca. 6 minuten. Neem ze met een frituurschep uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Serveren: Strooi fijne tafelsuiker in een kom en wentel de donuts door de suiker. Snijd de donuts open en bestrijk de onderste laag met aardbeienjam. Verdeel de verse aardbeien en frambozen erover, strooi er nog wat fijne tafelsuiker over en leg de donutkapjes erop.

Tip: U kunt ze ook in de oven bakken: verwarm de oven voor op 225°C. Leg de uitgestoken donuts op bakpapier op de bakplaat, laat ze rijzen en schuif de bakplaat onderin de oven. Bak de donuts in 12 minuten goudbruin en gaar.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.