Home > Recepten > Fryske oranjekoeke

Fryske oranjekoeke

Ingrediënten

  • - 1 sinaasappel
  • - 250 g sinaasappelschil, gekonfijt
  • - 350 g bloem
  • - 1 theelepel bakpoeder
  • - 1 theelepel koekkruiden
  • - 1 eetlepel anijszaad, gemalen
  • - 200 g witte basterdsuiker
  • - 225 g koude boter
  • - 1 ei
  • - 250 g amandelspijs
  • - 200 g poedersuiker
  • - 2 eetlepels rode bessensap
  • - 250 ml slagroom

Voedingswaarde

  • Bevat per stukje:
  • 480 kcal, 5 g eiwit, 25 g vet, 60 g koolhydr.

Bereidingstijd

  • 30 minuten voorbereiding
  • 30 minuten laten opstijven
  • 50 minuten in de oven
Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij, die zijn naam dankt aan het gebruik van gekonfijte sinaasappelschil in zowel het deeg als de garnering. De oranjekoek is op de bakplaat gebakken koek versierd met roze glazuur, toefjes botercrème of slagroom en reepjes gekonfijte sinaasappelschil.

Bereidingswijze

Was de sinaasappel onder lauw water en droog hem goed af. Rasp de schil dun, alleen het oranje, af. Hak ca. 150 gram gekonfijte sinaasappelschil zeer fijn.
Meng in een kom bloem, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad. Voeg 175 gram boter toe en snijd de boter met twee messen tot erwtjesgrootte. Voeg de basterdsuiker, geraspte sinaasappelschil en 75 gram van de kleingesneden gekonfijte sinaasappelschil toe en kneed er snel een soepel deeg van. Dek het deeg af met folie en laat het deeg in de koelkast 30 minuten opstijven. 
 
Laat de rest van de boter zacht worden. Splits het ei. Prak het amandelspijs los met de eierdooier, de zachte boter en de rest van de fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil. 
 
Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven: 145°C). Bekleed een bakvorm van ca. 30 bij 24 cm met bakpapier en vet het papier in. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lap ter grootte van de bakvorm en leg één deeglap in de vorm. Verdeel het amandelspijs over de deeglap en duw het met de bolle kant van een lepel gelijkmatig uit. Leg de tweede deeglap er bovenop en druk het langs de randen goed op elkaar. Bak de koek middenin de oven in 50 minuten gaar en goudbruin. Laat de koek afkoelen. 
 
Klop voor het glazuur het eiwit los. Zeef de poedersuiker in een kom en roer het bessensap en 2 eetlepels eiwit erdoor, zodat een glanzend glazuur ontstaat. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de koek en strijk het glad. Laat het glazuur drogen. Klop de slagroom stijf en schep het in een slagroomspuit. 
 
Serveren: Garneer de koek met slagroom en reepjes gekonfijte sinaasappelschil. Snijd de koek in repen van 3 bij 5 cm of vierkante stukjes van 4 bij 4 cm.
 
Tip: Gemalen anijszaad vindt u bij een gespecialiseerde kruidenwinkel. Vervang het eventueel door 2 eetlepels gestampte muisjes.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.