Home > Recepten > Geglaceerde beenham

Geglaceerde beenham

Ingrediënten

  • 1 ham, zonder been, van ca. 3 kg, met vet en huid (zwoerd)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 ui, grof gesneden
  • 6 takjes tijm
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel jeneverbessen, gekneusd
  • 1 laurierblad
  • 5 eetlepels mosterd
  • 100 g bruine suiker
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade (zonder schil)
  • 1 eetlepel tijmblaadjes, vers
  • 1 theelepel chilipoeder, gemalen
  • zout
  • versgemalen peper
  • kruidnagels, heel

Voedingswaarde

  • 610 kcal
  • 69 g eiwit
  • 14 g vet
  • 55 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 nacht in koud water
  • 1 uur en 50 minuten voorbereiding
  • 1 uur en 30 minuten in de oven

Een feestelijk gerecht van een groot stuk ham gemaakt, dat is échte mannenkost en dus ook écht iets voor vaders! Dit recept komt oorspronkelijk uit de Engelse keuken en heeft daar de mooie naam ‘glazed ham’. De ham wordt, met spek en zwoerd er aan, eerst gekookt. Daarna wordt de huid verwijderd, maar het spek blijft in tact. Dit wordt ingesneden en daarna bestreken met een geurige stroop van suiker, sinaasappelmarmelade, tijm en chilipoeder. De ham krijgt daardoor in de oven een prachtige goudbruine, glanzende korst.

Bereidingswijze

Leg de ham een nacht in koud water, laat het vlees dan uitlekken. Weeg de ham. Leg de ham in een net passende pan, voeg wijn, ui, tijm, peper, jeneverbessen en laurier toe en zoveel water dat de ham nét onder staat. Breng het aan de kook en kook de ham 15 minuten per 500 gram. Neem de ham uit de bouillon en laat hem afkoelen.

Meng de bruine suiker met mosterd, marmelade, tijm, chilipoeder en wat zout en peper en verwarm het al roerend, tot de suiker is gesmolten.

Verwijder het zwoerd van de ham, maar laat de vetlaag zitten. Snijd de vetlaag tot op het vlees ruitvormig in. Steek in elk ruitje een kruidnagel.

Bestrijk de vetlaag van de ham met de suikerstroop en zorg ervoor, dat de stroop in de insnijdingen komt, zodat het vlees het kan opnemen. Herhaal dit een aantal keren, tot de stroop op is.

Schuif onderin de oven de braadslede en schenk hierin een laagje water. Warm de oven voor op 175°C. Leg de beenham op het ovenrooster en dek hem losjes af met een stuk aluminiumfolie. Schuif het rooster vlak boven de braadslee in de oven. Braad de ham in dezelfde tijd als de ham gekookt heeft (15 minuten per 500 gram) helemaal gaar en mooi goudbruin en glanzend. Neem 30 minuten voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie weg, zodat de ham kan kleuren. Verwijder na het bakken de kruidnagels.

Tip: gebruik de gezeefde bouillon als basis voor een zomerse minestronesoep.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.