Home > Recepten > Gekaramelliseerde witlof met coquilles

Gekaramelliseerde witlof met coquilles

Ingrediënten

  • 8 coquilles
  • 2 stronkjes witlof
  • 4 vanillestokjes
  • 1 rode biet, gekookt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels notenolie (walnoten of hazelnoten)
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • zout
  • peper
  • grof zout of fleur de sel

Voedingswaarde

  • 380 kcal
  • 10 g eiwit
  • 35 g vet
  • 5 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 20 minuten
Gekaramelliseerde witlof met coquilles door blaadjes witlof even te laten karamelliseren met boter en suiker krijg je een mooi smaakcontrast met het lichte bittere dat witlof eigen is. Ook coquilles hebben van zichzelf een iets zoete smaak. Ze hoeven maar heel kort te worden gebakken. Vraag bij de visboer wel nadrukkelijk om verse exemplaren, diepvriescoquilles zijn vaak waterig.

Bereidingswijze

Pureer de biet met de staafmixer tot een gladde substantie. Verwarm dit even in de magnetron. Voeg olijfolie en notenolie toe en pureer tot een mooie sausdikte. Breng op smaak met zout en peper. Halveer de coquilles zodat je 16 dunne ronde plakjes hebt. Prik er met een satéprikker alvast gaatjes door, als bij een lolly. Snij de vanillestokjes in de lengte doormidden met een scherp mes. Rijg aan elk vanillestokje 2 plakjes coquille, zodanig dat de plakjes plat kunnen blijven liggen.
 
Haal de blaadjes los van de witlofstronken. Laat ruim de helft van de boter smelten in een koekenpan. Strooi de poedersuiker erover. Bak de witlof kort tot de randjes gekaramelliseerd zijn, draai ze halverwege om. Verhit intussen de rest van de boter in een andere pan. Bak de coquilles kort tot ze net gaar zijn.
 
Serveren: Leg op vier borden elk twee coquillestokjes. Rangschik in een kring de blaadjes witlof eromheen. Druppel wat bietensaus langs de rand van het bord. Strooi wat grof zout of fleur de sel over de coquilles.
 
Tip: Ook lekker met een saus van kant-en-klaar sinaasappelwortelsap (koelvers uit de supermarkt) ingekookt met wat geraspte verse gember.
 
Tip: Je kunt de coquilles ook kort grillen in de grillpan.
 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.