Home > Recepten > Kerstcake

Kerstcake

Ingrediënten

  • 150 g abrikozen, gedroogd
  • 150 g donkere rozijnen
  • 150 g blanke rozijnen
  • 200 g krenten
  • 50 g sinaasappelschil, gekonfijt
  • 50 g sukade
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 dl cognac
  • 175 g blanke amandelen
  • 150 g zachte boter of vloeibare margarine
  • 175 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • ½ eetlepel koekkruiden
  • Voor de garnering:
  • 250 g poedersuiker
  • 2 eiwitten of 50 g eiwit, gepasteuriseerd
  • gekonfijt fruit

Voedingswaarde

  • per punt (12 punten)
  • 600 kcal
  • 9 g eiwit
  • 20 g vet
  • 91 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 6 uur en 40 minuten

Deze echt Engelse cake boordevol zuidvruchten wordt alleen maar lekkerder als u hem al een week van te voren maakt. Op de dag zelf voorziet u de cake van dikke laag glazuur.

Bereidingswijze

Meng de abrikozen, rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappelschil, sukade en geraspte citroenschil in een kom en schep er 3 eetlepels cognac door. Laat het fruit zo een uur staan. Verwarm de oven voor op 140 °C. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier. Maal de helft van de amandelen fijn en hak de rest grof. Klop in een kom de boter met de suiker met de handmixer tot een romige massa. Klop er één voor één de eieren door. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Spatel de bloem, gemalen en gehakte amandelen en koekkruiden met een snufje zout door het botermengsel en schep dan het fruitmengsel erdoor. Doe dit cakebeslag over in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in de oven in 3 uur gaar en bruin. Laat de cake in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm, maar laat het bakpapier zitten. Prik met een satéstokje gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de rest van de cognac. Bewaar de cake tot gebruik in een goed afgesloten trommel of koelkastdoos.

Maak het glazuur: Zeef de poedersuiker boven een kom en meng het eiwit erdoor tot een glanzende pasta ontstaat. Zet de cake op een schaal en bestrijk de bovenkant en zijkant met een glad nat mes royaal met het glazuur. Laat het glazuur in 2-3 uur drogen en garneer de cake dan eventueel met gekonfijt fruit.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.