Home > Recepten > Luchtige limoenmousse met verse gember

Luchtige limoenmousse met verse gember

Ingrediënten

  • 25 g verse gember
  • 3 grote sappige limoenen (of 4 kleine)
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eiwitten, gepasteuriseerd (= 2 kuipjes / circa 100 g)
  • 4 lange takjes citroenmelisse of munt

Voedingswaarde

  • Bevat per portie:
  • 175 kcal
  • 2 g eiwit
  • 0 g vet
  • 42 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 10 minuten

Genieten mag én is gezond. Tijd dus voor een weergaloos lekker, schuimig toetje dat trouwens ook als luchtig tussendoortje geserveerd kan worden. Een eigentijdse variant op Haagse Bluf! De suikersiroop in het recept wordt gemaakt van kristalsuiker. Het zorgt ervoor dat het eiwit tijdens het kloppen mooi stevig wordt en nog een tijdje stevig blijft, zodat het dessert al voor het eten gemaakt kan worden.

Bereidingswijze

Schil de gember. Rasp de gember met een fijne rasp. Boen de limoenen onder de kraan goed schoon. Rasp de schil van 2 limoenen met een fijne rasp. Schil de andere limoen heel dun (alleen het groen) en snijd de schil in zeer smalle reepjes. Pers alle drie limoenen uit. Breng het sap met de geraspte schil en gember aan de kook en kook dit in tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg de suiker aan het ingekookte limoensap toe. Laat de suiker smelten (het mengsel is dan weer helder). Kook de siroop ca. 3 minuten tot deze een beetje dikker (stroperiger) begint te worden en iets donkerder van kleur. Maak de gardes van een mixer en een grote schaal vetvrij met keukenpapier en azijn. Klop de eiwitten met de mixer een paar minuten tot ze schuimig zijn, stijf beginnen te worden en in zachte pieken blijven staan. Klop de hete suikersiroop er vervolgens beetje bij beetje door. Blijf kloppen tot het schuim vrijwel koud en stijf is, het blijft dan in stevige pieken staan.

Serveren: Schep de mousse in ruime hoge glazen. Was en droog de citroenmelisse of munt en zet een takje rechtop in elk glas. Strooi de reepjes limoenschil erover.

Tip: Garneer eventueel met plakjes of partjes limoen.

Tip: Geef er eventueel - gekochte of zelfgemaakte - kletskoppen of gemberkoekjes bij.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.