Home > Recepten > Mango-ijs met warme 'brulee'saus en saffraan-schuimkrokantjes

Mango-ijs met warme 'brulee'saus en saffraan-schuimkrokantjes

Ingrediënten

  • Voor het ijs:
  • 300 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 rijpe mango’s (totaal ca. 600 g voor 450 g vruchtvlees)
  • 100 g eiwitten, gepasteuriseerd (= 2 kuipjes)
  • 15 eetlepels (zachte) olijfolie
  • Voor de saus:
  • 100 g suikerklontjes
  • ⅛ l slagroom
  • Voor de afwerking:
  • Gebruik hier de recepten voor:
  • Saffraan-schuimkrokantjes

Voedingswaarde

  • 440 kcal
  • 3 g eiwit
  • 10 g vet
  • 85 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 25 minuten voorbereiding, 2 uur laten invriezen

Mango is diep en rijp van smaak en daarmee ideaal voor het maken van een bijzonder dessert zoals dit mango-ijs met warme 'brulee' saus. Niet alleen de smaak maar ook het contrast in temperatuur maakt dit dessert zo spannend. Witte basterdsuiker geeft het ijs een fijne structuur. De suikerklontjes in de saus zorgen voor een mooie gladde karamel. Maar karamel kan ook met gewone kristalsuiker worden gemaakt.

Bereidingswijze

Het ijs: Breng de suiker met 6 dl water en het citroensap aan de kook, roer tot de suiker is opgelost. Laat deze suikerstroop 15 minuten zachtjes koken. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees los van de schil en pureer het. Voeg de puree aan de suikersiroop toe en kook ze 2 minuten mee. Zeven en laten afkoelen. Klop het eiwit een beetje los en roer het door het suiker-mangomengsel. 
 
Met ijsmachine: giet het mengsel in een ijsmachine en laat de machine draaien tot de sorbet iets dikker begint te worden. Voeg beetje bij beetje (terwijl de machine draait) de olie toe en laat de machine draaien tot de sorbet mooi stevig wordt. Zet de sorbet nog een paar uur in de vrieskast. 
 
Zonder ijsmachine: doe het mengsel in een kom en klop met de mixer (op de hoogste stand) of met een garde tot de sorbet iets dikker begint te worden. Voeg beetje bij beetje de olie toe (blijf kloppen) tot de sorbet wat steviger is geworden. Zet de sorbet in de diepvries en roer elke 10 minuten. Herhalen tot de sorbet mooi stevig wordt. Daarna nog een paar uur laten staan.
 
De saus: Laat de suikerklontjes in een pannetje met dikke bodem op een vrij hoog vuur smelten en lichtbruin worden (karamelliseren). Voeg de slagroom toe (kijk uit het gaat eerst flink bruisen) en roer tot de karamel en de room zijn gemengd.
 
Serveren: Schep het ijs op 4 of 8 schaaltjes of bordjes en garneer met de saffraan-schuimkrokantjes. Geef de warme saus er in kleine bakjes bij om er aan tafel zelf over te scheppen.
 
Tip: Serveer dit mango-ijs als onderdeel van een grand dessert dat uit 3 verschillende gerechten bestaat. Gebruik dan voor 6 personen de helft van het ijs en eet de rest op een ander moment op.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.