Home > Recepten > Opgerolde notenkoek met abrikozenkwark

Opgerolde notenkoek met abrikozenkwark

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 15 g maïzena
  • 1 citroen
  • 3 grote eieren
  • 200 g witte basterdsuiker
  • poedersuiker
  • 250 g gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 50 g witte chocolade, in flinters
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 2 stukken bakpapier van 30 x 40 cm
  • 250 g magere kwark
  • 50 g pistachenootjes, gepeld of blanke amandelen
  • 50 g bloem

Voedingswaarde

  • Bevat per plakje:
  • 225 kcal
  • 7 g eiwit
  • 5 g vet
  • 37 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur

Een traditionele 'opgerolde' koek.

Bereidingswijze

Boen de sinaasappel en citroen schoon en snijd met een dunschiller (of heel professioneel met een canneleermesje) lange repen schil van 5 mm breed eraf. Pers de sinaasappel en een halve citroen uit. Verwarm het sap in een steelpan en los er al roerende 100 g basterdsuiker in op. Leg de sinaasappelrepen in de siroop en laat ze 4-6 minuten zachtjes pruttelen. Neem de schilletjes uit de siroop en laat ze op keukenpapier afkoelen. Schep de abrikozen door de siroop en laat ze in 10 minuten op zacht vuur zacht worden. Week intussen de gelatine 10 minuten in koud water. Pureer de abrikozen met siroop in de keukenmachine. Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in de nog hete puree. Roer ook de kwark erdoor en laat het mengsel in de koelkast in 30 minuten steviger worden.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vouw de randen van een stuk bakpapier 2 cm omhoog – zodat een rechthoekige vorm ontstaat – en zet de hoeken met paperclips vast. Zet de vorm op een bakplaat. Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan goud bruin, maal ze fijn in de keukenmachine en meng de bloem en maïzena erdoor. Klop in een kom de eieren en 100 g basterdsuiker met de handmixer in 8-10 minuten tot een roomkleurige, dikke crème. Spatel het bloem-notenmengsel luchtig door de crème en strijk het mengsel uit in de vorm. Bak de koek in de oven in 10-12 minuten goudbruin en gaar, hij voelt dan veerkrachtig aan.

Bestuif het andere stuk bakpapier met poedersuiker en keer de warme koek erop. Maak de papieren vorm vochtig met keukenpapier en trek het papier voorzichtig los. Vouw een rand van het onderliggende bakpapier zo’n 5 cm over een korte kant van de koek en rol de koek met het bakpapier op. Laat de koek zo 15-20 minuten afkoelen. Rol de koek weer open en strijk de abrikozenvulling erover uit. Rol de koek weer voorzichtig op door het bakpapier langzaam omhoog te trekken en met uw andere hand de koek rond de vulling te vormen.

Serveren: Leg de op gerolde koek op een langwerpige schaal en bestuif de koek royaal met poedersuiker. Verdeel de chocolade en de sinaasappel- en citroen schilletjes erover.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.