Home > Recepten > Pompoenchutney

Pompoenchutney

Ingrediënten

  • 600 g pompoen (schoongemaakt gewicht)
  • 3 friszoete appels (Elstar)
  • 2 uien
  • 10 cm gemberwortel
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 rode peper
  • 2 dl witte-wijnazijn
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel zout

Voedingswaarde

  • Bevat per potje:
  • 430 kcal
  • 3 g eiwit
  • 0 g vet
  • 103 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 20 minuten voorbereiding
  • 1 uur in de pan

Hoe stralend pompoenen ons in de herfst ook toelachen, van zichzelf zijn ze soms een beetje saai van smaak. Dat valt niet te zeggen van deze lekker spicy knaloranje pompoenchutney. Leuk om in mooie glazen potjes cadeau te doen. De suiker houdt de pittigheid en het zuur fraai in balans.

Bereidingswijze

Schil de pompoen en snij in blokjes. Pel en snipper de ui. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Doe alles bij elkaar in een grote pan met een dikke bodem. Schil de gember en rasp fijn boven de pan. Hak de rode peper fijn. Voeg toe aan de pan, samen met de peperkorrels, zout, suiker en azijn. Breng alles aan de kook en laat met het deksel schuin op de pan 1 uur zachtjes koken tot jamdikte. Pureer eventueel met de staafmixer tot een grove puree.

Schep in brandschone jampotjes. Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop. Laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop. Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.

Serveren: Heerlijk bij curry maar ook bij ouderwets Hollands draadjesvlees of op een toastje met zachte geitenkaas.

Tip: Laat liefst minimaal een week staan voordat je de pot aanbreekt zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tip: Gebruik dampend warme jampotjes die net uit de afwasmachine komen.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.