Home > Recepten > Sinaasappelcake met chocolade

Sinaasappelcake met chocolade

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • boter en bloem om in te vetten
  • 150 g poedersuiker
  • 1 sinaasappel
  • 200 g pure chocolade
  • 200 g zachte boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 4 eieren

Voedingswaarde

  • per plakje
  • 255 kcal
  • 3 g eiwit
  • 13 g vet
  • 32 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur en 45 minuten

Bereidingswijze

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 160 °C. Vet de cakevorm in met wat boter en bestuif de bodem en de wanden met een beetje bloem.

Boen de sinaasappel schoon onder warm stromend water en droog de sinaasappel goed af. Rasp de oranje schil boven een kommetje eraf. Pers de sinaasappel uit.

Hak de chocolade op een plank met een hakmes in stukjes. Doe de boter in de beslagkom en voeg de suiker toe. Meng de boter en suiker met de handmixer tot een romige, bijna witte massa.

Breek 1 ei boven het botermengsel en mix het erdoor tot het helemaal weg is. Breek dan het volgende ei erboven en mix het door het botermengsel. Voeg de andere eieren op dezelfde manier toe. Klop ook de geraspte sinaasappelschil en de marmelade door het mengsel.

Voeg een kwart van de bloem toe en spatel de bloem door het botermengsel. Spatel ook de rest van de bloem in gedeelten door het beslag. En spatel tot slot de stukjes chocolade erdoor.

Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar.

De cake is gaar als je een satéstokje dat je tot in het midden van de cake steek er weer droog uit komt. Laat de cake eerst 5 minuten in de vorm afkoelen.

Maak de cake aan de randen los en keer de vorm boven het taartrooster. Laat de cake helemaal afkoelen. Doe de poedersuiker in een kom en voeg 1 eetlepel sinaasappelsap toe. Roer dit goed door elkaar tot een glanzend papje ontstaat, voeg eventueel nog een lepel sinaasappelsap toe.

Zet de cake op een plank en bestrijk de bovenkant en zijkanten met een pannenkoekmes met de glazuur. Laat de glazuur hard worden.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.