Home > Recepten > Tarte Tatin

Tarte Tatin

Ingrediënten

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 5 appels (geen moesappel)
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 g water
  • 40-50 g honing
  • 70 g slagroom

Voedingswaarde

  • per portie
  • 595 kcal
  • 4 g eiwit
  • 27 g vet
  • 83 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur

Bereidingswijze

Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi het bladerdeeg.

Breng de suiker, het water en de honing in een pan aan de kook tot het karamelliseert (een lichtbruine stroop). Haal de pan van het vuur en roer er de slagroom doorheen. Wanneer je de slagroom voordat je het er door heen roert eerst even verwarmt zal het mengsel minder erg schuimen. Zet het terug op het vuur om een beetje te laten binden. Koel de karamel iets af, en giet dan een laagje op de bodem van één grote of meerdere kleine metalen bakvormen. De karamel zal hard worden en kun je tot later gebruik bewaren (1).

Schil per taartje ongeveer 5 appels. (Jonagolds bijvoorbeeld zijn hiervoor zeer geschikt omdat zij niet tot een moes koken.) Snij de appel, afhankelijk van de grootte in 4 tot 6 parten en schik ze op de karamel in de vorm. Stevig vullen en aandrukken.

Leg de plakjes op elkaar en rol het uit tot een cirkel die iets groter is dan de bakvorm. Prik over het gehele oppervlak gaatjes in de deegcirkel. Leg de plak over de appels en sluit de rand rondom goed aan. Bak de tarte tatin ongeveer 45 minuten in een oven van 200 °C.

Na het bakken, als de taart nog heet is, de taart met behulp van een rooster omkeren en het overtollig sap weggieten. De taart op een schaal leggen met de gekaramelliseerde appels naar boven. Serveer de taart lauwwarm.

Tip: Voor extra glans kun je de bovenkant bestrijken met abrikozenjam.

Tip: Serveer de tarte tatin met een lepel losgeroerde crème fraîche.

Tip: Je kunt de taart ook van te voren maken; warm hem voor gebruik even op in de oven.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.