Home > Recepten > Tsoureki Paschalino / Grieks Paasbrood

Tsoureki Paschalino / Grieks Paasbrood

Ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • ½ citroen
  • 1 klein laurierblad
  • ½ kaneelstokje
  • ½ theelepel anijszaad
  • 50 ml volle melk
  • 50 g boter
  • 3 eieren
  • 450 g witbroodmix
  • 75 g suiker
  • sesamzaad
  • 4 witte eieren
  • rode verf voor Paaseieren

Voedingswaarde

  • 145 kcal (per sneetje)
  • 6 g eiwit (per sneetje)
  • 5 g vet (per sneetje)
  • 20 g koolhydraten (per sneetje)

Bereidingstijd

  • 35 minuten voorbereiding
  • 1 uur en 30 minuten rijzen
  • 40 minuten in de oven

In de Griekse traditie behoort dit feestelijke, luchtige brood tot de eerste maaltijd ná het vasten, samen met lamssoep, een salade en een schaal vol (rood) gekleurde eieren. Het brood wordt ook wel lambropsomo genoemd, wat ‘lichtgevend brood’ betekent, waarmee de wedergeboorte van Christus wordt verbeeld.

Bereidingswijze

Snijd het vanillestokje open. Schil de citroen, schraap het wit uit de schil. Zet 100 ml water op met vanille, citroenschil, laurier, kaneel en anijs en laat het 10 minuten trekken. Zeef het water, voeg de boter toe, zodat deze smelt en roer de melk erbij. Het mengsel is nu lauwwarm. Klop 2 eieren los. Meng in een kom witbrood mix en suiker, voeg de eieren en het melkmengsel toe en werk het met de mixer met kneedhaken door elkaar. Voeg als het te vochtig is nog wat extra broodmix toe. Kneed het deeg minstens 10 minuten, zodat het elastisch en soepel wordt. Vorm het deeg tot een bol, leg deze in een kom en laat het deeg 30 minuten rusten. Duw het deeg plat, vouw het op tot een staaf en verdeel het in tweeën. Vorm van één deel een ronde bol, plat deze wat af en leg hem op een plank. Verdeel het andere stuk in 4 gelijke stukken. Duw de stukken plat, rol ze strak op en rol deze met twee vlakke handen uit tot deegstrengen van ca. 40 cm. Wikkel 2 deegstrengen om elkaar heen als bij touw en leg ze kruisgewijs op het brood, vouw de einden onder het brood. Bestuif het deeg met wat bloem, dek het af met een doek, zet het op een warm, tochtvrij (en vochtig) plekje en laat het brood 1 uur rijzen. Of gebruik de speciale rijsstand van de oven.

Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven: 200°C). Klop het derde ei los. Kwast het brood in met ei, bestrooi het met sesamzaad en leg het op de bakplaat. Schuif de bakplaat onder in de oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin, temper na 20 minuten de temperatuur tot 200°C (heteluchtoven: 180°C ). Kook intussen de witte eieren ca. 6 minuten en kleur ze met (rode) verf voor Paaseieren volgens de aanwijzingen op de verpakking van de verf. Serveer het brood met de gekleurde eieren.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.