Home > Suiker

Suiker

Hier vind je alle basisinformatie over suiker. Hoe wordt suiker uit de suikerbiet gewonnen? En wat is de geschiedenis van suiker? Ook vind je hier een encyclopedie met termen gerelateerd aan suiker en andere koolhydraten én een overzicht van de meest gestelde vragen over suiker! »

Suiker

Hier vind je alle basisinformatie over suiker. Hoe wordt suiker uit de suikerbiet gewonnen? En wat is de geschiedenis van suiker? Ook vind je hier een encyclopedie met termen gerelateerd aan suiker en andere koolhydraten én een overzicht van de meest gestelde vragen over suiker!

Suikerproducten

De bekendste suikersoort is kristalsuiker, die thuis wordt gebruikt om (warme) dranken en gerechten zoet(er) te maken.

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat die zoet smaakt. Koolhydraten leveren energie aan planten, dieren en mensen. De chemische naam voor suiker is 'sacharose'. 

Suikerhistorie

De meeste mensen kennen suiker. Maar dat is niet altijd zo geweest. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van suiker?

Suiker in cijfers

In Nederland verbouwen ongeveer 10.000 telers zo’n 70.000 hectare met suikerbieten.

Encyclopedie

Het Zoetlexicon: voor iedereen die meer wil weten over zoete producten, ingrediënten, hulpstoffen en gangbare termen die te maken hebben met de productie of de toepassing ervan.  Deze optie is nog niet beschikbaar.

Functies van suiker

Suiker maakt gebak, snoep en toetjes lekker zoet. Maar er zijn meer redenen om suiker toe te voegen aan eten. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Suikerproducent

Er is in Nederland één bedrijf dat suiker produceert: Suiker Unie. Twee fabrieken staan in Nederland en een in Duitsland.

Veelgestelde vragen

Dagelijks ontvangt Kenniscentrum suiker & voeding uiteenlopende vragen over suiker. De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hier.

Van biet tot suiker

Hoe komt de suiker in een biet naar de suiker in de suikerpot?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.