Home > Suiker in cijfers

Suiker in cijfers


In Nederland verbouwen ongeveer 10.000 telers zo’n 70.000 hectare met suikerbieten. De hoeveelheid suiker die hieruit wordt geproduceerd, varieert per jaar door weersomstandigheden. In 2010 was de opbrengst 12,6 ton per hectare als gevolg van minder gunstige weersomstandigheden. In 2011 was dit 13,6 ton per hectare. Van alle suiker die in Nederland wordt gemaakt, gaat ongeveer 85% naar de levensmiddelenindustrie (voor de verwerking in producten) en 15% direct naar de consument (in de vorm van pakken suiker, suikerklontjes, et cetera).

Beschikbaarheid
Op basis van de productiecijfers bepaalt de Nederlandse suikerindustrie samen met de overheid jaarlijks de zogenaamde ‘beschikbaarheid van suiker voor de Nederlandse markt’. Het overgrote deel suiker dat de Nederlandse suikerindustrie produceert, is bestemd voor de Nederlandse markt. In zeer beperkte mate importeert en exporteert Nederland echter ook suiker, al dan niet verwerkt in levensmiddelen.

Consumptie
Naast de suiker die we zelf toevoegen aan thee en koffie, eten en drinken we ook producten waarin de levensmiddelenfabrikanten suiker hebben verwerkt (variërend van koekjes tot ketchup en van frisdrank tot likeur). Niet al het voedsel wat we kopen of bereiden wordt opgegeten of opgedronken. We gooien ook wel eens wat weg waarin suiker zit, zoals een halve fles limonade waar de prik uit is, koud geworden koffie, zacht geworden koekjes, etc.

Ook worden producten die niet meer voor menselijke consumptie geschikt zijn, gebruikt als grondstof voor veevoeder. En daarin gaat heel wat suiker om… De cijfers van de beschikbaarheid van suiker in Nederland zijn daarom veel hoger dan die van de daadwerkelijke inname van suiker. Uit de gegevens van de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2007-2010), uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat de totale inname van suiker (sacharose) gemiddeld 65 gram per dag is, oftewel 24 kg per jaar. Dit is zowel van nature aanwezige (bv in fruit en groente) als toegevoegde suiker samen.

 
 
 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.