Hoeveel suikers eten we nu eigenlijk in Nederland? Welk deel is van nature aanwezig in de voeding en welk deel is toegevoegd? In dit filmpje leggen wij het uit!
Misschien praat je er wel eens over: suiker. Maar wat is suiker nu precies?
Suikers zijn van nature aanwezig in, of toegevoegd aan voedingsmiddelen. Wat wordt er verstaan onder ‘suikers’?
Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en groente. Ook voegen we het toe aan onze voeding. Hoeveel suiker eten we in Nederland eigenlijk?
Niet iedereen verstaat hetzelfde onder wat toegevoegde suikers zijn. Wij gebruiken de de definitie van Wageningen University.
Toegevoegde suikers zijn alle suiker, honing, siroop en stroop die worden toegevoegd aan de voeding door de fabrikant of consument. Hoeveel eten we daarvan?
Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen.
Per jaar eten we gemiddeld 24 kg suiker. Maar uit welke voedingsmiddelen halen we deze suiker eigenlijk?
Bestaat er een limiet voor de hoeveelheid suikers die je dagelijks binnen mag krijgen?
Frisdrank, zuivelproducten, cake en koek en chocolade dragen het meeste bij aan de inname van toegevoegde suikers bij alle Nederlanders.
Jaarlijks consumeren we gemiddeld 26 kg toegevoegde suikers. Hoeveel procent is dit van de totale energie-inname?
Je hoort het misschien wel eens: “we zijn de afgelopen jaren steeds meer suikers gaan eten”. Klopt dit?