Duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed begrip waar naast milieu en klimaat ook dierenwelzijn, eerlijke handel en natuurbehoud onder vallen. Duurzaam voedsel betekent productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu. Door duurzaam te eten kun je je eigen impact op het milieu flink verlagen. De grootste winst kun je behalen door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Een matige consumptie van suiker past in een duurzaam en gezond voedingspatroon. Bovendien wordt in Nederland het gewas waar we suiker uithalen, de suikerbiet, voor vele andere duurzame toepassingen gebruikt.

Cosun Beet Company is onderdeel van Royal Cosun, een coöperatie van ongeveer 9000 suikerbietentelers in Nederland. Cosun Beet Company verwerkt jaarlijks zo’n 6 miljoen ton suikerbieten tot suiker, veevoer, groen gas, plantaardige meststoffen (betacal en digestaat) en biobased producten.

figuur 1

De suikerbiet: duurzaam en lokaal geteeld

In Nederland winnen we suiker uit suikerbieten, die goed groeien op de Hollandse akkers. De suikerbiet zet water en koolstofdioxide (CO2) uit de lucht om in suikers en zuurstof (zie figuur 1). Eén hectare suikerbieten legt in één jaar zo’n 38.000 kg CO2 vast. Suikerbietentelers werken constant samen aan het zo duurzaam mogelijk telen van suikerbieten.

Dankzij goede teeltadvisering en veredeling van suikerbietenrassen is de suikeropbrengst per hectare grond flink verbeterd. Dit betekent dat er minder land nodig is voor de productie van eenzelfde hoeveelheid suiker. Dat is belangrijk, want het land dat hiermee bespaard wordt kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor productie van andere gewassen of voor natuur.

Een veelzijdig gewas

Het winnen van suiker uit een suikerbiet is een efficiënt proces, in Nederland staan de meest energiezuinige fabrieken van de wereld. Daarnaast wordt alles van de suikerbiet gebruikt (figuur 2), niets gaat verloren.

Suikerbietenpulp wordt gebruikt als veevoer, maar kan ook gebruikt worden als grondstof voor duurzame verpakkingen en producten in huishoudelijke (zoals wasmiddelen) en persoonlijke verzorging (zoals cosmetica). Suikerbietenresten worden in biomassavergisters omgezet in groen gas. Cosun Beet Company is de grootste groen gas producent van Nederland. Bulkvrachtwagens die suiker naar klanten vervoeren rijden op dit groene gas. Cosun Beet Company heeft daarnaast een fabriek in Duitsland die ook bio-ethanol maakt. Dit wordt gebruikt als duurzame brandstof en wordt ook gebruikt als grondstof voor desinfectiemiddelen.

Sinds 2019 is Cosun Beet Company op demoschaal begonnen met het winnen van hoogwaardig, functioneel eiwit (RuBisCo) uit suikerbietenblad. Dit plantaardige eiwit kan kippenei-eiwit vervangen in voedingsmiddelen. Het is daardoor geschikt voor toepassing in een breed scala aan vegetarische of veganistische producten.

figuur 2

Wist je dat...

suiker ook kan dienen als grondstof voor de productie van bioplastic? Studenten van TU Eindhoven produceerden in 2018 een volledig circulaire auto genaamd Noah. Het chassis en het interieur van Noah is gemaakt van vlasvezel en bioplastic gemaakt van suiker.

Meer weten? Kijk hier.

De suikerbiet is dus een veelzijdig, multifunctioneel gewas dat niet alleen dient als bron voor voeding van mens (suiker en eiwit) en dier (pulp), maar ook voor de productie van hernieuwbare energie (groen gas en bio-ethanol) en duurzame materialen zoals biobased verpakkingen.

Biet of riet?

Van alle suiker in de wereld komt zo’n 80% uit suikerriet en 20% uit suikerbiet. Rietsuiker lijkt anders omdat er nog wat melasse in zit, wat zorgt voor de bruine kleur. Maar rietsuiker is precies hetzelfde als bietsuiker en heeft dus ook hetzelfde effect op je lichaam. Bietsuiker is wel een stuk duurzamer dan rietsuiker. Suikerriet groeit alleen in tropische klimaten, zoals in Brazilië en India. Dit betekent dat de rietsuiker vaak duizenden kilometers heeft afgelegd voor het in de Nederlandse schappen ligt. Uit onderzoek blijkt dat voor de productie van eenzelfde hoeveelheid suiker uit suikerriet meer land en meer water nodig is dan voor suiker uit de suikerbiet. Bovendien gaat de productie gepaard met de uitstoot van meer broeikasgassen en fijnstof. In veel rietsuikerproducerende landen kan daarnaast sprake zijn van schending van mensenrechten, kinderarbeid en/of oneerlijke handel. Aan een keurmerk, zoals Fairtrade-Max Havelaar, kun je zien of producten uit ontwikkelingslanden op eerlijke wijze zijn geproduceerd.

Bronnen: 
https://www.kenniscentrumsuiker.nl/images/Publicaties/Brochure-Feiten-over-suiker-120418-RGB.pdf
https://suikerwetenschap.nl/images/pdf/factsheet-duurzaam-eten-rgb.pdf


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl