Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Hoe wordt suiker gemaakt?

Suiker (sacharose) wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Daarin zit ongeveer 17 procent sacharose.

Van zaadje tot suikerbiet

In het voorjaar gaan de zaadjes van de suikerbiet de grond in. Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het maken van suiker. De wortel groeit uiteindelijk uit tot een suikerbiet met een gemiddeld gewicht van 900 gram en bevat ongeveer 150 gram suiker. Vanaf september worden de suikerbieten geoogst. Dit noemen we de bietencampagne.

Van biet naar suiker

Na het oogsten gaan de bieten naar de fabriek. Daar worden ze gewassen, gesneden en gekookt. Vervolgens wordt het sap ingedampt en gecentrifugeerd, om de suikerkristallen te scheiden van de stroop. In het totale proces ontstaan er verschillende bijproducten.

Duurzame productie

Cosun Beet Company, de enige fabrikant van suiker in Nederland, is zuinig met grondstoffen, energie en water. Samen met telers, transporteurs en andere partners in de keten zet Cosun Beet Company zich in voor een duurzame productie en distributie. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van het water afkomstig uit de bieten en aan verwerking van bijproducten tot veevoeder, biomassa en bio-ethanol.

Bio-ethanol

Bio-ethanol is geschikt als motorbrandstof voor bijvoorbeeld auto┬┤s. Bio-ethanol is minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld benzine en kan op termijn helpen het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of -gas te beperken. Ken je de namen van brandstof aan de pomp? E5 bevat 5% bio-ethanol, E10 bevat 10%.

Dit filmpje laat zien hoe het zaadje van een suikerbiet eindigt als suiker:


Suiker wordt niet 'in de fabriek gemaakt'. Suiker is een natuurproduct en wordt in de suikerbiet gemaakt. In de fabriek wordt het er enkel uitgehaald. Bekijk hier hoe men suiker haalt uit de suikerbiet. 


Het proces waarbij suiker in de suikerbiet ontstaat, heet fotosynthese. Hoe dat precies werkt, leggen we in onderstaand filmpje uit.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl