Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Wat is suiker?

Suiker is een koolhydraat die zoet smaakt. Een koolhydraat bestaat uit één of meer suikermoleculen (sachariden) en levert energie aan planten, dieren en mensen. De chemische naam voor de suiker die je op tafel ziet staan is 'sacharose'. Het komt van nature voor in groente, fruit, suikerbieten, suikerriet en honing. In Nederland halen we de suiker alleen uit suikerbieten.

Suikers

Suikers zijn koolhydraten die uit 1 of 2 suikermoleculen (sachariden) bestaan. Kristalsuiker of 'sacharose' is een voorbeeld van een suiker die uit twee sachariden bestaat, namelijk glucose en fructose. Maar je hebt meerdere suikers:

  • Sacharose (tafelsuiker)
  • Lactose (melksuiker)
  • Maltose (moutsuiker)
  • Glucose (druivensuiker)
  • Fructose (fruitsuiker)
  • Galactose 

Benamingen van suiker

Het woord suiker duikt in allerlei betekenissen op en zorgt voor veel verwarring. Het is dus zaak om bij informatie over suiker goed te weten waarover het gaat.
Van nature aanwezige suikers
Van nature aanwezige suikers zijn alle suikers die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen. Denk aan de suikers in fruit, groente en de melksuiker in zuivel.
Toegevoegde suikers
Toegevoegde suikers zijn de suikers die worden toegevoegd aan het product tijdens de productie ervan of de suiker die je als consument zelf toevoegt tijdens de bereiding van voeding. Voorbeelden hiervan zijn de suiker in frisdrank, koekjes of jam. Toegevoegde suikers zijn niet anders dan van nature aanwezige suikers en worden op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Vrije suikers
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Verborgen suikers
Daarnaast hoor je ook soms de term ‘verborgen suikers’. Dit is geen officiële term. Met ‘verborgen suikers’ bedoelt men over het algemeen alle suikers die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen waarin de consument het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld in soepen, vlees, kant-en-klaarmaaltijden en sauzen. Op de verpakking van een product in de voedingswaardetabel staat altijd de totale hoeveelheid suikers weergegeven.

Wat weet je van suiker en voeding?

In de media wordt veel geschreven en gesproken over suiker. Soms positief soms negatief. Wat weet je eigenlijk van suiker?
KSV heeft een test ontwikkeld met vragen over suiker, soorten suiker, functies van suiker en nog veel meer.

Zijn er 'betere' suikers?

Sommige suikers worden aanbevolen omdat ze ‘beter’ zouden zijn: honing, rietsuiker, agavesiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker of ahornsiroop et cetera. Maar voedingskundig gezien zijn alle suikers, afkomstig van welke bron dan ook, hetzelfde en worden op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. Ze bestaan allemaal uit een mix van glucose, fructose of sacharose. Sommige producten zoals kokosbloesemsuiker of ahornsiroop zijn minder bewerkt. Ze kunnen wat vitaminen en mineralen bevatten. Maar uit analyses blijkt dat deze hoeveelheden zo klein zijn dat het niets uitmaakt voor je gezondheid. Voor alle geconcentreerde vormen van suikers geldt dat ze vooral energie leveren en weinig tot geen voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl