Home > Suikerproducten

Suikerproducten


Suikerklontjes
Door kristalsuiker vochtig te maken, in blokjes te persen en daarna te drogen, ontstaan suikerklontjes. Suikerklontjes zijn geen uitvinding van de huidige tijd. Al in 1840 werden in Oostenrijk klontjes suiker gemaakt. Een suikermassa werd daarvoor in staven geperst en daarna in stukjes geknipt. Later is ook nog een andere methode bedacht. Gekookte suiker werd in vormen gegoten en vervolgens in kleine stukjes gezaagd.

Poedersuiker
Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, waar het over de oliebollen en appelflappen wordt gestrooid. Poedersuiker heeft een andere structuur dan kristalsuiker en wordt gebruikt voor sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. De smaak wordt ook als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Daarnaast lost poedersuiker op de tong sneller op, en wordt de zoetheid intenser ervaren.

Basterdsuiker
Basterdsuiker is een traditioneel Nederlands product. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen. Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

Kandij
Kandij is er in verschillende vormen en maten; van witte, gele en bruine kruimelkandij tot flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes en worden ‘kandijknotsen’ genoemd. Deze worden gebruikt bij de koffietafel. Kandij wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien. Om donkere kandij te krijgen wordt karamel toegevoegd. De Nederlandse arts Boerhaave schreef kandij driehonderd jaar geleden voor als middel om keelpijn te verzachten.

Rietsuiker
Rietsuiker, gewonnen uit suikerriet, verschilt in wezen niet van bietsuiker. Alleen de kleur is doorgaans donkerder, omdat men de rietsuiker bij de productie korter centrifugeert. Hierdoor blijft een klein dun laagje donkerbruine stroop (melasse) achter op de rietsuiker, wat een lichtbruin/gele kleur geeft. Wordt de rietsuiker net zo lang als bietsuiker gecentrifugeerd, dan blijft er suiker over met exact dezelfde witte kleur als bietsuiker. Rietsuiker is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet gezonder dan (witte) bietsuiker.

Stroop
Stroop heeft net als suiker een natuurlijke oorsprong; de suikerbiet. De kooksels die tijdens het proces van biet tot suiker ontstaan, kunnen gebruikt worden om verschillende stropen samen te stellen. Deze kennen we in donkerbruine en goudkleurige soorten en is er ook in schenkvorm voor op de pannenkoek. Door glucosestroop (bereid uit zetmeel) aan suikerstroop toe te voegen wordt een minder zoete stroop verkregen. Zo is er huishoudstroop (met minstens 30% suikerstroop) en keukenstroop (met 15 tot 30% suikerstroop) op de markt.

Door de brede toepasbaarheid zijn er van suiker voor de bereiding van voedingsmiddelen, zowel op grote schaal als thuis in de keuken, afgeleide soorten uitgevonden:

Vloeibare suiker
Geconcentreerde suikeroplossing voor onder meer de frisdrankenindustrie.

Invertsuiker
Een mengsel van exacte gelijke delen glucose en fructose, dat onder meer bij de bereiding van ontbijtkoek wordt gebruikt om deze langer zacht te houden. 

Geleersuiker
Kristalsuiker met toegevoegde pectine en citroenzuur voor de bereiding van jam en gelei; behalve een goede conserverende werking, heeft geleersuiker de eigenschap natuurlijke aroma’s van vruchten naar de voorgrond te halen.

Decoratiesuiker
Chips, nibs, suikerhagel, suikerparels en greinsuiker zijn soorten die vooral door banketbakkers en koekjesfabrikanten worden gebruikt voor een smakelijke, krokante garnering of als ‘klontjes’ in gebak of suikerbrood.

Vanillesuiker
Met vanillestokjes of vanilline gearomatiseerde poedersuiker; deze wordt meestal gebruikt voor de bereiding van gebak, vla, toetjes of cocktails.

 


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.