Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Is suiker verslavend?

Het antwoord is nee. Om dat goed te begrijpen moet je weten wat een verslaving precies is. 

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een sterk verlangen naar een stof waarvan je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn alcohol, nicotine of heroïne. Als je stopt met het gebruik van deze stoffen, krijg je allerlei klachten. Denk aan zweten, slaapproblemen, hoofdpijn, misselijkheid, angst of depressies. Je bent dan geestelijk én lichamelijk afhankelijk van zo'n stof. 

Suiker en verslaving

De omschrijving van verslaving maakt duidelijk dat die niet past bij suiker, om de volgende redenen:

  • Je hebt er niet steeds meer van nodig om een hetzelfde effect/gevoel op te wekken.
  • Je raakt niet afhankelijk van suiker. Een dagje zonder lukt je prima.
  • Je krijgt geen ontwenningsverschijnselen als je geen suiker eet.

Suiker heeft wél effect op het beloningsysteem in je hersenen. Als je suiker eet, geven je hersenen dopamine af. Deze stof wordt ook wel het 'gelukshormoon' genoemd omdat het je een goed gevoel geeft. Ook als je een warme douche neemt, mooie muziek luistert of sport maakt je lichaam deze stof aan. Bij verslavende stoffen geven onze hersenen abnormaal veel dopamine af en zijn er giftige effecten. Suiker heeft dit effect niet

Waarschijnlijk vind je zoet eten lekker. Maar dat vind je misschien ook van pizza, friet of kaas. Veel en vaak zoete en/of vette producten eten is een ongezonde eetgewoonte, maar dat is iets heel anders dan een verslaving. 

Video suiker en verslaving

Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen, dit gebeurt ook als we naar mooie muziek luisteren of vette producten eten.

Of wat dacht je van een combinatie van vet en zoet? Veel mensen zijn bijvoorbeeld gek op chocola en kunnen hier hevig naar verlangen. Al dat lekkers is soms gewoon moeilijk te weerstaan.

Daarom wordt wel eens beweerd dat suiker verslavend is, maar dit is een misverstand. Wil je weten waarom? In dit filmpje leggen we het uit.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl