Home > Van biet tot suiker

Van biet tot suiker


Suiker uit de suikerbiet
Suiker (sacharose) wordt in Nederland gewonnen uit de suikerbiet. Dit gewas bevat van nature een hoge concentratie aan sacharose. Sacharose bestaat uit glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker).

Suikerbieten groeien goed in ons klimaat. Het loof steekt boven de grond uit en vangt het zonlicht op dat de plant nodig heeft voor het aanmaken van suiker.

Eenvoudig proces
De winning van suiker uit suikerbieten is een relatief eenvoudig proces. De bieten worden na de oogst gewassen, gesneden en gekookt. Het sap wordt vervolgens ingedampt en gecentrifugeerd, wat de suikerkristallen scheidt van de stroop. Daarnaast ontstaan er verschillende bijproducten, zoals bietenpulp.

Dit filmpje laat zien hoe het zaadje van een suikerbiet eindigt als suiker:

 

Duurzame productie
Suiker Unie, de enige fabrikant van suiker in Nederland, is zuinig met grondstoffen, energie en water. Samen met telers, transporteurs en andere partners in de keten zetten zij zich daarom in voor een duurzame productie en distributie van hun product. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van het water afkomstig uit de bieten en aan verwerking van bijproducten tot veevoeder, biomassa en bio-ethanol.

Bio-ethanol
Bio-ethanol is geschikt als motorbrandstof voor bijvoorbeeld auto´s. Bio-ethanol is minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld benzine en kan op termijn helpen het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken.


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.