Home > Verborgen suikers

Verborgen suikers


Wat zijn ‘verborgen suikers’?

‘Verborgen suikers’ is een nieuwe term die de media regelmatig gebruiken. ‘Verborgen suikers’ is geen officiële term, zoals bijvoorbeeld ‘toegevoegde suikers’ dat wel is. We gaan er vanuit dat verborgen suikers alle suikers zijn die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen waarvan de consument het niet verwacht, zoals bijvoorbeeld aan soepen, vlees(waren), kant-en-klaarmaaltijden, groente en sauzen. De suikers hebben in deze producten naast een eventuele zoetende functie ook technologische functies. Suikers kunnen bijvoorbeeld de textuur verbeteren of de houdbaarheid van producten verlengen.

Waar zitten ‘verborgen suikers’ voornamelijk in?

Verborgen suikers zitten in producten waar de consument ze niet verwacht. Het gaat dan specifiek om hartige (niet-zoete) voedingsmiddelen, zoals soepen, kant-en-klaarmaaltijden, groente en sauzen. Verborgen suikers zijn niet de suikers in zoete voedingsmiddelen, zoals koekjes, gezoete zuivel, cake, frisdrank en snoep. Er wordt aangenomen dat de consument wel weet dat suikers aanwezig zijn in zoete producten.

Waarom zitten er ‘verborgen suikers’ in producten?

‘Verborgen suikers’ spelen een belangrijke rol in de sensorische, fysische, microbiële en chemische eigenschappen van voedingsmiddelen: de zogenaamde technologische functies. Ze dragen bij aan bijvoorbeeld kleur, structuur en volume van producten. Ze kunnen de basissmaken zuur en bitter in producten in balans brengen. Denk aan suiker in ketchup (balanceert de zure smaak) of in chocola (balanceert de cacao). ‘Verborgen suikers’ zijn ook goede dragers voor aromastoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. De aromastoffen blijven door de geringe hoeveelheid suikers langer bewaard in het product en worden ook langer waargenomen bij consumptie. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld thee met een smaakje en gekruide vleeswaren. Om kruiden en specerijen goed te verdelen, is een oplosbare drager zoals dextrose (een suikersoort) nodig. Een kleine hoeveelheid suikers in brooddeeg is de voedingsstof voor gistcellen, waardoor het brood kan rijzen. Bij kant-en-klaargerechten zoals babi pangang, foe yong hai, bij sauzen, soepen en hartig broodbeleg worden suikers ook vaak toegevoegd voor de smaak.

Waar zie je ‘verborgen suikers’ terug op het etiket?

Op het etiket is terug te zien welke ingrediënten er in een product zitten. Zo kunnen in een product meerdere soorten suikers zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan dextrose, suiker of glucosestroop. Het is wettelijk vastgelegd dat ingrediënten in de ingrediëntenlijst specifiek moeten worden benoemd. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om dextrose (dit is gekristalliseerde glucose) of honing te vermelden als ‘suiker’. Deze moeten gewoon vermeld worden als ‘dextrose’ en ‘honing’ respectievelijk. Fabrikanten mogen alleen suiker declareren als het daadwerkelijk om suiker, ofwel sacharose (=glucose +fructose) gaat.

Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde. Het lichaam kan van nature aanwezige suikers niet onderscheiden van toegevoegde suikers. Daarom is de fabrikant verplicht alle suikers bij elkaar op te tellen en te vermelden in de voedingswaardetabel onder het kopje ‘waarvan suikers’. Consumenten weten zo precies hoeveel suikers er in een product zitten.

Hoeveel ‘verborgen suikers’ eten we in Nederland?

De gemiddelde inname van verborgen suikers in de Nederlandse bevolking bedraagt zo’n 4 gram per dag. Dit komt neer op één suikerklontje per dag, of de hoeveelheid suikers in een slokje appelsap. Dit is minder dan 1% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die we gemiddeld binnenkrijgen. Verborgen suikers leveren dus maar een kleine bijdrage aan de inname van suikers. Het overgrote deel van de inname van toegevoegde suikers (92%) wordt geleverd door ‘zoete’ producten waar we suikers wel in verwachten, zoals frisdrank, sap, cake, gebak, koek en snoep.

 


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.