Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Suiker op het etiket

Suiker zit in veel producten. Het kan er van nature in zitten, zoals in fruit, of het wordt aan producten toegevoegd. Dat kan in de vorm van kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld als stroop, honing of geconcentreerd (vruchten)sap. Op het etiket kun je zien welke en hoeveel suikers er in een product zitten. Suikers zitten dus niet zomaar 'verstopt' in voedingsmiddelen, zoals weleens wordt gedacht. Waar vind je die suikers dan op het etiket? En wat betekent de claim 'zonder toegevoegde suikers' eigenlijk? Je leest het op deze pagina.

Ingrediëntenlijst

In de ingrediëntenlijst zie je welke suikers zijn toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn suiker (sacharose), glucosestroop, geconcentreerd appelsap of honing. Als fabrikant mag je alleen 'suiker' op het etiket vermelden als je ook daadwerkelijk sacharose hebt toegevoegd. Suikers met een andere scheikundige samenstelling dan sacharose, zoals glucosestroop en lactose moeten met een hun specifieke benaming genoemd worden. In de Warenwet is vastgelegd wat fabrikanten op het etiket moeten zetten. Zo moeten ze altijd alle ingrediënten vermelden en er moet een voedingswaarde op het etiket staan.

Waarom staan suikers soms meerdere keren in de ingrediëntenlijst?

2015 suikers op het etiketIn de wet staat dat bij samengestelde ingrediënten (een ingrediënt dat uit meerdere ingrediënten bestaat) de ‘losse’ componenten van dat ingrediënt er tussen haakjes achter moeten staan. Bekijk het voorbeeld van chocoladebiscuits.

Voorbeeld chocoladebiscuits

Chocoladebiscuits bestaan uit biscuit en chocolade. De ingrediëntenlijst van deze koekjes zou er zo uit kunnen zien:

Ingrediënten: tarwemeel, 23% pure chocolade [suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator], palmolie, suiker, volkoren tarwemeel, glucosestroop, rijsmiddel (E500, E503), weipoeder, zout.

De term suiker komt in dit voorbeeld twee keer voor, één keer als ingrediënt van de pure chocolade (het samengestelde ingrediënt) en één keer als ingrediënt van de biscuit. Glucosestroop is ook een vorm van suiker, maar heeft een andere scheikundige samenstelling dan suiker (sacharose) en moet daarom apart vermeld worden.

Suikers bij de voedingswaardetabel

Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde. Dat wil zeggen dat ons lichaam geen verschil maakt tussen van nature aanwezige suikers en toegevoegde suikers. Daarom is de fabrikant verplicht alle suikers bij elkaar op te tellen en te vermelden in een voedingswaardetabel onder het kopje 'waarvan suikers'. Zo weet je precies hoeveel suikers er in een product zitten. 

Wat betekent de claim 'zonder toegevoegde suikers' ?

Soms zie je op een etiket of verpakking de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ staan. Dit mag een fabrikant er alleen onder bepaalde voorwaarden opzetten. Deze claim mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden als er geconcentreerd vruchtensap, honing of stroop in het product zit. Dat soort ingrediënten worden gebruikt om het product te zoeten en dan is het verboden de claim te gebruiken.

Intensieve (of kunstmatige ) zoetstoffen zijn geen voedingsstoffen, maar hulpstoffen en reageren in het lichaam anders dan suikers. Daarom is de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wel toegestaan bij producten waaraan zoetstoffen zijn toegevoegd. Bij producten die van nature suikers bevatten mag de claim ‘zonder toegevoegde suiker’ ook gebruikt worden. Wel moet de fabrikant dan vermelden dan het product ‘van nature aanwezige suikers’ bevat.

Suiker en voedingsmiddelen


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl