Waar zit suiker in?

Suiker zit in veel producten. Het kan er van nature in zitten, zoals in fruit, of het wordt aan producten toegevoegd. Dat kan in de vorm van kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld als stroop, honing of geconcentreerd (vruchten)sap. Waarom voegen we eigenlijk suiker toe aan producten? Heeft suiker naast het geven van een zoete smaak nog meer functies?

Ja, suiker heeft naast een zoete smaak nog meer functies. Deze functies zien we terug in de bereiding van voedingsmiddelen. Hieronder lees je enkele belangrijke functies van suiker:

Smaakversterker
Koks weten het al lang: een schepje suiker erbij maakt een gerecht ‘af’. Bietjes, worteltjes, witlof, tomaten of een exotische curry: ze krijgen meer smaak met een schepje suiker erbij en het zorgt ervoor dat groente wat intenser smaakt. Een schepje suiker helpt ook om te 'blussen' als je net iets te pittig eten in je mond hebt.

Stevig, luchtig en smeuïg
Behalve voor de smaak doet suiker veel voor de structuur van gerechten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat slagroom stevig wordt. Suiker is ook de basis van veel snoep, hoe meer suiker is toegevoegd, hoe steviger het eindproduct. Bij cake zorgt suiker juist voor luchtigheid en in ijs wordt het vriespunt verlaagd. Dit voorkomt de vorming van ijskristallen, waardoor het ijs lekker smeuïg is.

Beter bewaren
Suiker is ook een handig conserveermiddel. Door fruit te wecken, te konfijten of in te maken met suiker of suikerstroop blijft de smaak bewaard en behoudt het fruit langer zijn structuur en kleur. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk jam. Bij een suikergehalte boven 62% treedt geen bederf van het fruit meer op omdat bacteriën in zo’n zoete omgeving niet overleven.

Natuurlijke kleurstof
Een bekende toepassing van het kleuren met suiker is karamel. Van zeer bleek (voor het glaceren van petits fours) tot bruin (van rijstepap en crème karamel). Het kleuren met suiker geeft een beetje zoetheid mee maar dat is vaak ook gewenst.

Sfeermaker
Banketbakkers gebruiken suiker vaak om te decoreren. Cakes, beignets en wafels zien er extra mooi uit met poedersuiker. Ook worden met poedersuiker decoratieve figuren op desserts en gebak aangebracht. Van suiker kunnen de mooiste decoratie elementen worden gemaakt. Een bijzondere vorm hiervan is het suikertrekken. Deze techniek levert ware kunstwerken op.

Maar dat is nog niet alles. Suiker is veelzijdiger dan je denkt!
Door de bijzondere eigenschappen van suiker wordt het ook voor veel toepassingen in 'non-food' gebruikt. 

Stevig, luchtig en smeuïg

Beter bewaren

Kleuren met suiker

Sfeermaker

Bioplastic

In Nederland wordt suiker gewonnen uit suikerbieten. Er zijn veel verschillende plastics met verschillende eigenschappen. In de suikerbiet zitten stoffen die als grondstof voor bioplastic gebruikt kunnen worden. Ook kan van suiker zelf bioplastic gemaakt worden. Productie van plastic uit suikerbiet spaart het gebruik van fossiele olie. Afhankelijk van het type plastic is biobased plastic ook onder bepaalde omstandigheden afbreekbaar. Suiker en/of andere stoffen uit de suikerbiet kan als basisgrondstof ook dienen voor toepassingen in verf, lijm, en in de toekomst zelfs auto’s! Wist je dat ’s werelds eerste circulaire auto van suiker en vlas gemaakt is?

Wil je weten hoe bioplastic gemaakt kan worden uit suikerbiet? Bekijk dan dit filmpje.

Wist je dat de Nederlandse suikerfabrikant Cosun Beet Company in samenwerking met andere bedrijven druk bezig is met het verder ontwikkelen van dit proces. De verwachting is dat Cosun Beet Company in de toekomst een fabriek zal openen voor duurzame productie van bioplastic uit suikerbieten. Bekijk hier hoe Cosun Beet Company nu al duurzaam met reststromen omgaat.

Blus je mond met suiker

Brochure functies van suiker

Suiker is meer dan alleen de zoete smaak.
Het heeft veel meer eigenschappen in voedingsmiddelen.
Lees het allemaal in deze brochure. 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl