Home > Voorkeur voor zoet

Voorkeur voor zoet


At u als kind graag spinazie? Of spruitjes? Waarschijnlijk niet. Kinderen houden namelijk vooral van zoet. Dit is logisch, al in de baarmoeder worden vruchten blootgesteld aan suikers in het vruchtwater. Enkele uren na de geboorte accepteren ze een zoete smaak, terwijl ze een bittere smaak afkeuren. Na de geboorte is zoete en romige borst- of flesvoeding de eerste smaakindruk van baby’s. Ze hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Aan vreemde smaken, zoals die van groente, moeten baby’s nog wennen.

Smaakvoorkeur kan je aanleren
Of we als kind wel of niet iets lekker vinden wordt met name bepaald door aangeboren en aangeleerde smaakvoorkeuren. Het is daarom belangrijk om als kind aan zoveel mogelijk smaken te wennen. Het leren waarderen van zuur kan al op zeer jonge leeftijd en blijkt het sterkst beïnvloedbaar in het eerste levensjaar. Kinderen met zuurvoorkeur blijken gevarieerder te eten, bijvoorbeeld meer soorten fruit, en zijn minder kieskeurig in wat ze lekker vinden.

Afname van voorkeur voor zoet
Tijdens de puberteit neemt de voorkeur voor zoet af, totdat de voorkeur voor matig zoet is bereikt bij volwassenen. De voorkeur voor heel zoet die we bij kinderen zien, gaat dus niet op voor volwassenen. Een verklaring hiervoor is dat kinderen in de groei zijn en dus relatief meer energie nodig hebben dan volwassenen. Bij toenemende leeftijd neemt de voorkeur voor zoet over het algemeen weer toe. Dit komt omdat ouderen minder goed proeven, waardoor ze eten en drinken als minder zoet ervaren dan volwassenen. 

Verbieden van zoet bij kinderen
Het regelmatig eten van zoete producten kan leiden tot gewenning aan een zoete smaak.
Het verbieden van het eten van zoete producten door ouders leidt echter niet tot gewenning aan een minder zoete smaak bij kinderen. Onderzoek toont namelijk aan dat kinderen van ouders met een streng snoepbeleid een grotere zoetvoorkeur hebben dan kinderen bij wie thuis een soepeler snoepbeleid wordt gehanteerd. 


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.