Home > Wat is suiker?

Wat is suiker?


Suiker is een koolhydraat die zoet smaakt. Een koolhydraat bestaat uit één of meer suikermoleculen (sachariden) en levert energie aan planten, dieren en mensen. De chemische naam voor de suiker die je op tafel ziet staan is 'sacharose'. Het komt van nature voor in groente, fruit, suikerbieten, suikerriet en honing. In Nederland halen we de suiker alleen uit suikerbieten. 

Suikers

De koolhydraten in onze voeding zijn onder te verdelen in zetmelen en suikers. Er zijn verschillende suikers:

  • Sacharose (tafelsuiker)
  • lactose (melksuiker)
  • maltose (moutsuiker)
  • glucose (druivensuiker)
  • fructose (fruitsuiker)
  • galactose 

Tafelsuiker (sacharose) bestaat uit fructose en glucose. Van deze suiker (sacharose) worden verschillende suikerproducten gemaakt zoals stroop, suikerklontjes, poedersuiker en nog veel meer.

Groene planten maken zelf koolhydraten aan voor hun eigen energievoorziening. Onder invloed van zonlicht zetten ze water uit de bodem en koolstofdioxide uit de lucht om in glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Die vormen samen sacharose. Zodra mensen of dieren suiker eten dan wordt de zonne-energie, die is vastgelegd in suiker, omgezet in energie voor ons lichaam. 

De suikerbiet

Veel groenten, vruchten en knollen bevatten van nature suiker, zo ook de suikerbiet en suikerriet. De suikerbiet is in Nederland het meest efficiënte gewas om suiker uit te halen. De plant verdraagt vrij hoge zoutgehaltes en doet het daarom goed in kustgebieden. In combinatie met de hoge concentratie suiker is dit het ideale gewas om suiker uit te winnen. 


CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.